Ebba Busch: ”De är här för att störa ut vår dag”

Publicerad 2024-06-28 13.38

Palestinademonstranter ropade ”mördare” och ”avgå” under Ebba Buschs tal i Almedalen.

Demonstranterna kräver att Sverige arbetar för sanktioner mot Israel.

– De är här för att störa ut vår dag och vår möjlighet att prata politik, sa KD-ledaren efteråt.

Följ ämnen
Gaza
Israel

En grupp demonstranter buade och skanderade slagord mot Ebba Busch under hennes Almedalstal. Ropen hördes samtidigt som andra i publiken applåderade. KD-ledaren sa efteråt att demonstranterna hittat ett fönster där de kan störa talet utan att polis ingriper.

– Jag har inga problem med att personer demonstrerar, det är en viktig del av vår demokrati. Det var många poliser på plats och jag litar på deras bedömning, sa hon.

Hon tillade att aggressiva demonstranter var ett problem under valrörelsens slutskede för flera partier denna vår.

– Det var inte många som höll stora torgmöten, jag valde att inte göra det i år, det var direkt kopplat till säkerheten för våra valarbetare och för trivsamheten. Det är inte roligt för politiskt aktiva att möta väldigt aggressiva demonstranter.

Ebba Busch grimaserade när demonstranter buade och ropade slagord under hennes tal i Almedalen.

Kräver att regeringen agerar

En av de som demonstrerade var Nattalie Ström Bunpuckdee. Hon tycker att demonstranterna hade en bra dialog med polisen under protesten.

Vad har Ebba Busch för ansvar i det som händer i Gaza?

– Hon är en av de politiker som faktiskt stöttar det här folkmordet, genom att prata om Israels rätt att försvara sig. Det är frågan om kolonialt massmord, etnisk rensning.

Hon tyckte att ni störde hennes tal. Hur bemöter du det?

– Att vi uttrycker vårt missnöje och buar när andra applåderar, det får man ta.

Vad vill du att Ebba Busch och regeringen ska göra?

– Införa sanktioner mot ockupationsmakten, värna om palestiniernas rättigheter och liv.

Är inte här för att föra samtal

Ebba Busch säger att hon ser demonstranternas aktion som ett sätt att hindra henne från att prata politik.

– De är här för att störa ut vår dag. De är inte här för att föra samtal, jag har många gånger sagt att jag är beredd att möta varenda en och svara på frågor.

De anser att du stöttar Israels dödande av palestinier i och med att du pratar om att Israel har rätt att försvara sig. Hur bemöter du det?

– Israel har rätt att försvara sig, Israel har rätt att försöka ta hem gisslan som terrorsekten Hamas håller fången. Vi är också väldigt tydliga med, och nu pratar jag i egenskap av vice statsminister, att Israel behöver göra mer för att skydda oskyldigt liv och göra mycket, mycket mer för att den humanitära hjälpen ska nå alla utsatta i Gaza.

– Det är en fullkomligt fruktansvärd humanitär katastrof. Det är fruktansvärt att också ta del av hur Hamas fortsätter att använda sin befolkning som mänskliga sköldar.

Följ ämnen i artikeln