Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Floderus och Azizi förenade med sina familjer

TT

Publicerad 2024-06-15

Johan Floderus och Saeed Azizi, som suttit fängslade i Iran, landade på lördagskvällen i Sverige.

Men i planet saknades en tredje svensk, Ahmadreza Djalali.

– Tyvärr vägrar Iran att erkänna honom som svensk medborgare, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Vid klockan 21.20 på lördagen landade planet med de två svenska medborgarna i Sverige. Kort därefter kunde Saeed Azizi och Johan Floderus möta sina familjer på Arlanda efter månader respektive år i iransk fångenskap.

– Det här är två personer som upplevt helvetet på jorden och nu har de fått återförenats med nära och kära, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff på lördagskvällen.

För att kunna genomföra utväxlingen valde den svenska regeringen att på lördagen benåda den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.

– Jag förstår att det här väcker blandade känslor, inte minst bland svenskar som har sin bakgrund i Iran. Hamid Noury har dömts till livstids fängelse för mord och grovt folkrättsbrott, säger Ulf Kristersson.

– Det här var ingen enkel avvägning som regeringen har gjort.

Försökte få hem Djalali

Regeringen uppger att den försökt att få hem även en tredje svensk, Ahmadreza Djalali, som suttit fängslad i Iran sedan 2016. Enligt utrikesminister Tobias Billström (M) har regeringen och säkerhetstjänsten gjort ”stora ansträngningar” för att även han skulle friges i utväxlingen – men utan att få gehör från Iran.

Djalali fick svenskt medborgarskap under sin tid i fångenskap, och Iran uppges inte erkänna honom som annat än iransk medborgare.

– Iran ser på Djalali på ett helt annat sätt än på Floderus och Azizi, säger Tobias Billström.

Enligt Ulf Kristersson har Iran helt vägrat att diskutera Djalali med Sverige.

– Vi har förhandlat fram det bästa som gick att förhandla fram för svensk del. Hade vi låst oss och vägrat förhandla med något annat resultat än Djalali, så är det vår mycket bestämda uppfattning att då hade vi inte lyckats med någonting alls, säger han.

Kristersson uppger att Oman bidragit till att de två svenskarna släppts fria.

EU-tjänstemannen Johan Floderus greps i samband med en turistresa 2022. Saeed Azizi greps i november förra året och dömdes senare till fem års fängelse.

Utväxlas mot livstidsdömd

Hamid Noury är dömdes för sin inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse i slutet av 1980-talet. Beskedet om hans frigivning gavs på lördagen.

”Hamid Noury som varit olagligt frihetsberövad i Sverige sedan 2019 är fri och kommer att återvända till landet om några få timmar”, skrev Kazem Gharibabadi, som leder Irans högsta domstol för mänskliga rättigheter tidigare på X.

På eftermiddagen rapporterade den statliga iranska nyhetsbyrån Irna att Noury landat i huvudstaden Teheran, där han möttes av släktingar på flygplatsen.