Nu ska mördarsniglarna dödas

TT

Publicerad 2024-06-08

Mördarsniglar får akta sig i dag. Arkivbild

Nu uppmanas alla odlare att ge sig ut och döda trädgårdens fiende nummer ett. Lördagen är ”mördarsniglarnas otursdag”.

Det var trädgårdsodlaren Emelie Birgersson i Varberg som tog initiativ till ”mördarsniglarnas otursdag” på Facebook för tre år sedan. Tanken var att väcka uppmärksamhet för att få bukt med den invasiva snigeln, som sedan några år faktiskt bytt namn från spansk skogssnigel till just mördarsnigel.

Om så många som möjligt känner till en dag då sniglarna ska attackeras är det fler som ger sig ut. I år infaller dagen den 8 juni.

– Jag tycker att man ska hänga på det här. Så här tidigt har de inte kommit i gång med fortplantningen och då hindrar man äggläggningen, säger Ted von Proschwitz, intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum, till SVT.

Mördarsnigeln etablerades i Sverige 1975 och ställer inte bara till det för odlare, den är även ett hot mot inhemska sniglar. Mördarsnigeln är tvåkönad och förökar sig snabbt. Efter parning lägger båda individerna 400 ägg vardera.

För att lyckas ta död på så många som möjligt tipsar Ted von Proschwitz om att ge sig ut när det blir mörkt på kvällen och fuktigheten stiger, vilket gör att mördarsniglarna kommer fram.