Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Toppkandidat om bantat jordbruksstöd: Oansvarigt

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-06-03

Centerpartiet vill inte skära ned på EU:s omfattande jordbruksbudget. Det gör att man sticker ut bland svenska partier.

– I dagsläget är det inte aktuellt att fasa ut jordbruksstöden, säger toppkandidaten Emma Wiesner.

Jordbrukspolitiken blir en stor fråga för nästa EU-parlament, som är med och beslutar om vad som ska gälla när nuvarande budget löper ut 2027.

I dag står jordbruket för runt en tredjedel av EU:s totala budget. Orimligt att lägga så mycket pengar på en enda sektor, anser de flesta svenska partierna. Men inte Centern.

– Vi är det enda partiet som står upp för jordbruksbudgetens storlek, och det är just för att vi ser den roll det har för att säkra inkomsten till lantbrukarna, säger Wiesner.

Hon pekar på att runt 1000 svenska lantbruk tvingas lägga ned varje år.

– Vi vill hellre prata om utformningen av stödet, till dess att vi har vänt trenden med lönsamheten. Innan dess är det rakt oansvarigt att dra bort stöden.

Riskerar kollaps

Wiesner vill ändra dagens system som till stor del bygger på areal. Ju större gård, desto mer stöd. Om inte förr, så måste systemet ändras om och när Ukraina blir medlem i EU. Där är gårdarna enorma och blir annars ett slukhål i budgeten.

C vill styra om pengarna till hur stor miljö- och klimatnytta lantbruken bidrar med, till exempel genom betesmarker eller kollagrande grödor. Men fler förändringar krävs.

Under våren har böndernas traktorer blockerat flera europeiska huvudstäder. Ilskan är stor mot regelkrångel och dålig lönsamhet.

EU-kommissionen föreslog snabbt olika lättnader och nu finns en oro att politikerna inte kommer våga ställa klimatkrav på jordbruket, som är en stor utsläppare av växthusgaser.

Så blir det en konflikt för Emma Wiesner att både stötta bönder och ha klimatet som sin viktigaste fråga?

– Absolut inte, säger hon med eftertryck.

– Om vi ska kunna sänka utsläppen i lantbruket krävs investeringar, men investeringar är beroende av lönsamhet.

Alla måste bidra

Nästa mandatperiod ska EU besluta om ett nytt klimatmål för 2040. C vill sänka utsläppen mer än de 90 procent som kommissionen har föreslagit. För att den ekvationen ska gå ihop måste även jordbruket få ned sina utsläpp.

– Alla sektorer måste bidra, säger Wiesner.

Det viktigaste framöver blir att hålla uppe trycket i klimatarbetet, anser Emma Wiesner.

– I debatten låter det som om det nu handlar om att hålla fast vid det vi har beslutat. Det tycker jag är för dåligt, det är för låg nivå på klimatdebatten.

Ett av Centerns förslag är att införa ett klimatlås. På samma sätt som EU-länder kan straffas för bristande demokrati vill C att länder som inte lever upp till beslutade klimatmål ska bli av med EU-stöd.

C driver också på för att fossila bränslen ska fasas ut och vill öka takten för att få bort plast och andra fossila material i olika produkter.

Följ ämnen i artikeln