Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

S-toppen: Stoppa gräddfilen för riksdagsledamöter

Kräver skärpt lagstiftning efter ”Maktens kvitton”

Publicerad 2019-10-24

Han vill att fler kollegor i riksdagen ska kunna dömas för den sorts fusk som har avslöjats i Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”.

Riksdagsledamoten och juristen Gustaf Lantz (S) har lämnat in en motion – och kräver nu skärpt lagstiftning:

– Jag tycker att granskningen måste få konsekvenser. Vi kan gärna ha en lex Maktens kvitton som ser till att även politiker kan dömas för oaktsamhet, säger han.

Aftonbladets granskning av riksdagsledamöterna har under två år avslöjat ett systemfel med bristande kontroll och regler.

Riksdagsstyrelsen har i år inlett två utredningar med sikte på nya lagar.

Fem av politikerna som Aftonbladet har avslöjat har delgivits misstanke om brott. Hittills har en åtalats.

Men åklagare har också lagt ner tre olika förundersökningar.

Senast gällde det före detta M-toppen Erik Bengtzboe. I det fallet påpekade åklagaren särskilt att brist på kontroller och brist på sanktionsbestämmelser gör det svårt att vidta åtgärder.

Nu vill riksdagsledamoten och juristen Gustaf Lantz skärpa lagstiftningen – och att ledamöterna ska omfattas av den så kallade bidragsbrottslagen vid ersättningar från riksdagsförvaltningen.

Inte ersättningar från riksdagen

I dag gäller den vid ersättningar från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, kommunerna eller arbetslöshetskassorna.

Men inte vid ersättningar från riksdagsförvaltningen.

Måste visa uppsåt

– Till exempel kan du straffas om du är oaktsam om du är pensionär som söker pension. Men som riksdagsledamot kan du inte straffas om du är oaktsam när du söker ersättning från riksdagsförvaltningen. Ledamöterna kan endast straffas enligt allmänna bestämmelser och då måste åklagare kunna visa ett uppsåt, säger Lantz.

Han vänder sig mot det som han ser som en särbehandling av ledamöterna:

– Jag såg att det finns en väldig inkonsekvens. I praktiken ställer man lägre lagliga krav på riksdagsledamöter än på till exempel någon arbetslös som söker a-kassa.

Du vill ha samma krav?

– Ja, det ska vara samma principer. Om du frågar folk på stan så kommer nog de flesta säga att man ska ställa högre krav på politiker. I vart fall inte ställa lägre krav, det känns ju absurt. I praktiken innebär dagens regler att riksdagsledamöter har en gräddfil om man jämför med många andra.

S-ledamoten Gustaf Lantz vill att det ska bli enklare att lagföra fuskande politiker.

”Måste få konsekvenser”

Lantz vill nu se en större översyn för att se vilka åtgärder som kan vidtas.

– När vi nu har sett att Aftonbladet har grävt fram personer som har fifflat och trixat då tycker jag det är tråkigt när de inte kan bli lagförda på grund av en legal gräddfil. Jag tycker att granskningen måste få konsekvenser. Vi kan gärna ha en ”lex Maktens kvitton” som ser till att även politiker kan dömas för oaktsamhet. Och att det inte måste krävas ett visat uppsåt.

Motionen har tilldelats Konstitutionsutskottet.

– Nu måste vi riksdagsledamöter, speciellt i utskottet då, bekänna färg. Var står vi i den här frågan? Vill vi ha en konsekvent lagstiftning? Vill vi ställa samma krav på oss själva som på andra?

Vad hoppas du på nu?

– Jag hoppas på nya lagar. Jag hoppas framför allt på principen att riksdagsledamöter inte ska ha en gräddfil.

Hur tror du sådana här avslöjanden påverkar förtroendet för riksdagen och riksdagsledamöter?

– Jag tror det är allvarligt för relationen mellan väljare och valda. För demokratin är det här otroligt viktiga frågor. Man kan tycka att det rör sig om små belopp i statens stora kassa, men dels tycker jag att det är ganska stora belopp som ni har visat på.

– Det andra är att det framför allt handlar det om relationer mellan väljare och valda, att politiker tar sig rätten att fiffla och trixa på det här sättet för egen vinning, det gör ju att folk frågar, vad gör de i andra situationer när de ska ha hand om vår gemensamma kassa?

Reaktioner i riksdagen

Lantz säger att ”Maktens kvitton” även väckt reaktioner i riksdagen.

– Jag tycker Aftonbladet genom ”Maktens kvitton” verkligen har visat vikten av granskande journalistik. Det finns ingenting som är mera skadligt för politikens förtroende än att riksdagsledamöter kan smussla och trixa i smyg. Nu har Aftonbladet sett till att mycket av riksdagsledamöternas agerande har kommit upp i ljuset, det har lett till kraftiga reaktioner från vanligt folk men också faktiskt från folk i riksdagen. Och det är därför jag har skrivit den här motionen.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fem riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna