Nordkorea: Sverige bör uppföra sig
Publicerad 2019-11-19
Sverige behöver inte längre jobba för en dialog mellan Nordkorea och USA.
USA behöver inte heller låtsas vara intresserat av samtal om landet fortsätter att gå genom en tredje part, säger Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil, som tillägger att Sverige bör "uppföra sig".
Enligt Kim Myong-Gil har USA bett Sverige att framföra ett amerikanskt förslag om ett möte mellan parterna i december. Orsaken var enligt förhandlaren att USA inte vill ge intrycket av att fjäska för Nordkorea.
Han säger att han inte är säker på att Sverige är intresserat av att förbättra relationerna mellan länderna. "Om den svenska sidan beter sig som en baksätesförare kan det ses som orimligt", säger han i ett uttalande till regimens nyhetsbyrå KCNA.
Kim Myong-Gil tycks rikta kritik mot den svenska medlingsinsatsen, utan att närmare precisera vari kritiken består. "Den svenska sidan bör vara välunderättad nog för att förstå situationen och uppföra sig", säger han.
Avböjer kommentarer
Nordkorea har uppskattat Sveriges roll i samtalen, men en medlare behövs inte längre eftersom parterna känner till varandras ståndpunkter, enligt Kim Myong-Gil.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) avböjer att kommentera det nordkoreanska utspelet. "Vi talar direkt med parterna om detta", skriver hon via sin pressekreterare till TT.
TT har även varit i kontakt med Nordkoreas ambassad, som inte heller vill kommentera Kim Myong-Gils uttalande.
Samtalen, som hölls i början av oktober utanför Stockholm, omgärdades av stort hemlighetsmakeri och avbröts av Nordkorea.
"Fientlig politik"
Nordkorea har ingen avsikt att sätta sig med det "luriga USA" och kommer inte att återvända till samtalen om landet inte slutar med sin "fientliga politik", heter det i ett uttalande av general Kim Yong-Chol, som lett dialogen med USA.
Han anser att USA en gång för alla måste sluta att hålla gemensamma militärövningar med Sydkorea för att underlätta dialogen med Nordkorea.
I söndags meddelade USA och Sydkorea att de kommer att skjuta upp planerade militärövningar denna månad efter att samtal med Nordkorea gått i baklås.
Men beskedet är irrelevant enligt generalen. "Vi kräver att USA drar sig ur övningen eller stoppar den en gång för alla", säger han i uttalandet.
"Det tillfälliga stoppet för övningen innebär inte att fred och säkerhet på den koreanska halvön säkras och hjälper inte de diplomatiska ansträngningarna", heter det vidare.
Sveriges roll viktig
Nordkorea har länge protesterat mot övningarna, som landet ser som förberedelser för invasion. Förra året ställdes övningarna in efter mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
För några dagar sedan antydde Trump att ett nytt möte med Kim kunde vara på gång, men det har avfärdats av Nordkorea som säger att landet inte har något intresse av möten som "inte ger oss något".
Sverige spelar en viktig roll i relationen mellan länderna eftersom Sverige, till skillnad från USA, har officiella diplomatiska förbindelser med Nordkorea och representerar USA i kontakter med den slutna diktaturen. Sedan 2017, då spänningarna ökade mellan Nordkorea och resten av världen, har svenske Kent Härstedt varit särskilt sändebud till landet.
– Vi har inga kommentarer annat än att vi talar med bägge parter, säger Härstedt till TT om det nordkoreanska utspelet.