Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

EU uppmanar östlibyska styrkor att backa

Uppdaterad 2019-04-12 | Publicerad 2019-04-11

EU:s utrikeschef Federica Mogherini uttalar sig om Libyen sedan Frankrike och Italien kunnat enas om ett uttalande. Arkivbild.

EU kräver att de stridande parterna i Libyens huvudstad Tripoli drar sig tillbaka. Men det gemensamma uttalandet dröjde då Frankrike och Italien tvistat om krigsherren Khalifa Haftar.

56 personer har dödats i striderna.

Medan den tidigare kolonialmakten Italien står bakom premiärminister Fayez al-Sarrajs FN-stödda regering i Tripoli har Frankrike nära band till krigsherren Khalifa Haftar, befäl över östlibyska och självutropade Libyens nationella armé (LNA).

Frankrike blockerade ett första utkast till ett EU-uttalande, som Reuters fick ta del av. I uttalandet som nu skickats ut, ett dygn försenat, nämns inte Haftar uttryckligen vid namn. Till skillnad från utkastet är det inte heller bara LNA-styrkorna som klandras för att läget trappats upp, enligt Reuters.

"Avbryt alla insatser"

"EU och dess medlemsländer uppmanar samtliga parter att omedelbart avbryta alla militära insatser. LNA och alla styrkor som har rört sig in i Tripoli eller dess omnejd måste dra sig tillbaka och de humanitära vapenstillestånd som utropats av FN måste tas i beaktande", lyder uttalandet från EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Frankrike har oljetillgångar i östra Libyen och har tidigare gett militärt stöd till LNA. Nu gör landet också gällande att terroriststämplade islamistgrupper har kommit till Tripoli för att strida på al-Sarraj-regeringens sida.

LNA-styrkorna säger sig fortsätta framåt, men deras framfart har stannat av i utkanten av huvudstaden. Striderna fortsätter och regeringsstyrkorna uppger att de har tagit 200 av sina motståndare till fånga.

Tusentals på flykt

Det går ännu att stoppa striderna, säger FN:s generalsekreterare António Guterres, efter ett slutet möte med säkerhetsrådet. Han har redan varnat för att det hela kan utvecklas till en väldigt farlig våldsspiral.

– Det går fortfarande att få till en vapenvila, för att få till ett stopp på våldsamheterna och undvika det värsta, vilket skulle vara en dramatiskt, blodig strid om Tripoli, säger Guterres.

Efter nästan en veckas strider i Tripoliområdet har 56 människor dödats och 266 skadats, enligt Världshälsoorganisationens (WHO) siffror. Runt 8 000 personer har tvingats på flykt från sina hem.

Samtidigt uppger terrorrörelsen IS att den dödat sex LNA-soldater nära staden Sabha, i sydvästra Libyen. IS-anfallet bekräftas av LNA, som dock förnekar att någon av dess soldater dödats.