Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Riksdagsledamoten försöker hjälpa Uppsalaföretagen

Publicerad 2020-04-06

Per Bolund (MP), vill att statliga hyresvärdar föregår med gott exempel.

Trots regeringens uppmaning att statliga hyresvärdar ska föregå med gott exempel har Jernhusen hittills valt att nobba vädjan om sänkt hyra från flera butiker och restauranger i Uppsala.

I en skriftlig fråga riktad till näringsminister Ibrahim Baylan (S) sätter nu riksdagsledamoten Marta Obminska (M) press på regeringen och den statliga hyresvärden.

Flera butiker och restauranger i Uppsala, med Jernhusen som hyresvärd, vittnar om svårigheter att få företaget att gå med på en sänkning av hyran. Detta trots regeringens förslag med en tillfällig rabatt av hyreskostnaderna för företag i utsatta branscher.

I samband med regeringens förslag uppmanades också statliga hyresvärdar, som till exempel Jernhusen, att föregå med gott exempel.

Jernhusen bekräftar kontakt med Uppsalabutiker

Enligt Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen, väntar man dock på att beslutet ska fattas av regeringen innan man kan gå vidare med diskussioner med hyresgästerna.

– Först och främst vill jag säga att det här med coronaviruset är en väldigt tragisk situation. Det här är en helt ny situation även för oss som hyresvärd, och vi har full förståelse för att många av våra kunder har det jobbigt just nu, säger Cecilia Granath.

Varför väljer ni inte att följa regeringens rekommendationer om att föregå med gott exempel och sänka hyran för era kunder som vädjar om det?
– Vi har haft en dialog med våra kunder, och då bland annat den aktuella restaurangen, och anledningen till att vi ännu inte har kunnat göra det här är för att det fortfarande inte finns något ordentligt beslut. Det här är ett förslag från regeringen som först måste beslutas. Det kommer förhoppningsvis i början av eller i mitten av april. Eftersom det är ett statsstöd måste det också godkännas av EU, så det är en stor apparat och mycket vi behöver förhålla oss till.

Men flera andra hyresvärdar har redan agerat, varför kan inte ni också göra det när regeringen dessutom uppmuntrar till det?
– Vi välkomnar regeringens förslag, men dels är det här stödet inte riktigt till alla, utan till vissa utsatta branscher, och där är det inte klarlagt exakt vilka som räknas in i detta. Vi har många företag i olika branscher som är kunder hos oss i Uppsala

Några av Jernhusens fastigheter i Uppsala.

”Det är väldigt olyckligt”

Enligt Cecilia Granath har Jernhusen redan agerat för att försöka underlätta för sina hyresgäster.

– Vi har bland annat delat upp så att man kan betala hyran månadsvis, i stället för kvartalsvis. Vi är också flexibla när det gäller öppettiderna. Vanligtvis är det någonting som alla butiker och restauranger behöver följa, men i dialog med oss kan man justera tiderna och inte ha öppet lika länge som tidigare, säger Cecilia Granath och fortsätter.

– Vi vill ju att området kring stationen ska vara en attraktiv plats även efter den här krisen, därför väljer vi att stötta på det här viset.

Men flera av era kunder vill ha hjälp att sänka hyran?
– Jag kan inte gå in och berätta vad vi gör för att underlätta för varje enskild hyresgäst, vi har individuella diskussioner med var och en.

Men när det gäller just regeringens föreslagna hyressänkningar, kommer ni att avvakta tills beslutet är fattat och godkänt av EU?
– Jag kan som sagt inte gå in och berätta vad vi gör för varje enskild kund.

Flera kunder som Aftonbladet har varit i kontakt med tycker att Jernhusen har en alldeles för hård attityd och ton när de kontaktat er, vad säger du om det?
– Det är väldigt olyckligt, och det är också någonting som vi ser över. Det är tuffa och väldigt speciella tider just nu och situationen är ny när många hyresgäster behöver stöd samtidigt, och vi har ibland svårt att räcka till för alla. Jag tror att det handlar om att vi inte har varit tillräckligt tydliga i vår kommunikation kring processen för regeringens stödpaket, och det måste vi bli bättre på.

Riksdagsledamoten Marta Obminska (M) sätter press på näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Riksdagspolitiker sätter press på regeringen och Jernhusen

I ett skriftlig brev till näringsminister Ibrahim Baylan (S) väljer nu riksdagsledamoten Marta Obminska (M) att sätta press på både regeringen och Jernhusen med anledning av butikernas prekära situation.

”Det statliga bolaget Jernhusen äger järnvägsnära fastigheter i hela Sverige, så även i Uppsala. Jernhusen äger förutom Resecentrum exempelvis även gamla stationshuset och Godsmagasinet med restauranger, kaféer och butiker. Jernhusen uppger att de förstår att många av deras hyresgäster har frågor med anledning av corona. Jernhusens hyresgäster i Uppsala vittnar dock om en ohållbar situation där Jernhusen inte erbjuder några hyresrabatter eller andra lättnader.”, skriver den moderata riksdagspolitikern i sitt brev och ställer också följande fråga till Ibrahim Baylan (S):

”Avser ministern att vidta några åtgärder för att staten, via de statliga bolagen som Jernhusen, ska gå före och visa vägen för andra fastighetsägare genom att vara generös mot sina hyresgäster i en väldigt svår situation?”