Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Terroranklagade Juan, 65, släppt – tillbaka i Sverige

Publicerad 2017-06-15

Svenske Juan, 65, semestrade på Kanarieöarna där han greps av polis – anklagad för terrorism i Peru.

Nu har spansk polis släppt honom, men misstankarna från Peru kvarstår.

– De förföljer mig och min familj, säger Juan till Aftonbladet.

Juan har bott i Sverige i mer än 35 år.

När han i mars begav sig på charterresa till Kanarieöarna hände något för honom brutalt oväntat.

Plötsligt stormade spansk polis hotellrummet och grep honom.

En internationell efterlysning från Peru utfärdad 1992 var fortfarande aktiv – och Juan anklagas för att ha samröre med gerillagruppen Sendero Luminoso.

Syster gift med ledare

En anklagelse Juan slår sig fri från. Juan tror att anklagelsen helt grundar sig i att hans syster fram till 1988 var gift med gruppens ledare Abimael Guzmán.

– De förföljer mig och hela familjen, bara för att vi är släkt med honom. Min syster gick bort 1988, men vi kunde inte gå på begravningen. Min mamma som är 96 år gammal är också efterlyst, säger Juan.

Efter att ha gripits på Kanarieöarna fick Juan tillbringa en natt i häkte – därefter släpptes han fri av spansk polis.

Men passet fick han inte tillbaka. I stället för att återvända hem till Sverige fick Juan betala boende själv – i nästan tre månader.

– Jag fick betala hyra och mat. Jag gick till svenska konsulatet, men de sa att de inte kunde hjälpa mig. Jag ringde ambassaden i Madrid, men de rekommenderade att jag skulle vända mig till svenska kyrkan i Las Palmas, säger Juan.

Med hjälp av familjen har han kunnat klarar sig från att bo på gatan på Kanarieöarna – tills spanska myndigheter till slut lämnade tillbaka passet.

– Jag fick tillbaka passet genom min advokat. Min son köpte då flygbiljetter och jag åkte direkt. Jag var lite nervös på flygplatsen över att spanjorerna skulle ändra sig, men det gick bra.

Enligt Juan anklagas han av peruanska myndigheter för att ha hjälpt gerillarörelsen med pengar – och att han ska straffas med 25 år i fängelse. Dessutom krävs han på miljontals euro i skadestånd.

– Men de har inte ens papper från banken om att jag skulle gett några pengar. Det finns inga bevis alls.

– En gång skickade jag hundra dollar till min kusin i Peru, men det var kanske 20 år sedan.

Avskrivet hos UD

Ännu är inte den spanska processen avslutad och Juan kan kallas tillbaka. Om han frivilligt åker dit är en annan sak.

– Jag vet inte. Jag är rädd för hur det är i Spanien. Man har mycket affärer och har förhandlingar emellan sig. Peru kanske säger att de hjälper med företag om ni ger oss Juan.

Utrikesdepartementet har följt ärendet med Juan, men när han i förra veckan kom tillbaka till Sverige avslutades myndighetens inblandning.

– Det fanns ett utreseförbud för den här personen under en period. Sedan släpptes utreseförbudet och då var personen fri att resa. Därmed har vi inget ärende kring det, säger Sofia Karlberg vid UD:s presstjänst.

Juan hoppas att han har hört det sista i fallet, men vågar inte tro det.

– Det känns hopplöst, totalt hopplöst. Jag kan inte göra något om deras misstankar, men jag har aldrig hjälpt gerillarörelsen ekonomiskt. Peruanska myndigheter förföljer mig.