Hjälp flyttad från nödpir utanför Gaza

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-06-30 02.50

Piren vid Gazas kust som använts för att ta in hjälpsändningar till området har byggts av den amerikanska militären (bild från bygget). Arkivbild.

FN har under veckan flyttat förnödenheter avsedda för Gaza från den pir som amerikansk militär byggt vid Gazas kust, till lager på fast mark i Gaza, enligt nyhetsbyrån AP.

Det sker för att mat och annat i hjälpsändningarna inte ska förstöras, uppger en talesperson för FN:s livsmedelsprogram WFP. Den amerikanska militären uppger att cirka 5 000 ton har förts till lager i land.

Piren har sedan den kom på plats flera gånger behövt stängas, inte minst på grund av att sjögång gjort den svår att använda samt bristande säkerhet. I fredags stängdes piren på nytt på grund av höga vågor. FN utreder också om piren användes i Israels fritagningsinsats av fyra gisslan för cirka en månad sedan.

Transporterna till land tidigare i veckan innebär att det är första gången sedan den 9 juni som förnödenheter har flyttats från piren till lager på fast mark. Det är inte känt när de kan nå människor i Gaza. Det mesta av hjälpsändningarna till Gaza kommer landvägen, inte via piren. Men problemen med bland annat plundring är stor, Gaza är laglöst.