Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Framtidens AI-lösning – prata med ditt yngre jag

Publicerad 2024-11-03 17.41

Vill du kunna prata med en död släkting med hjälp av AI-teknik?

En ny Sifo-undersökning visar att 75 procent av svenskarna är emot.

– Det kan vara en fördel för människor framöver. Då är det ju någonting jättebra. Men om det finns en risk att vi fastnar i en sorgprocess. Då är det ju inte fullt lika bra, säger begravningsentreprenören Conny Sohlberg, 44.

Fonus har gjort en Sifoundersökning där det visar sig att 75 procent inte kan tänka sig AI-teknik för att prata med en släkting som dött.

Unga mer intresserade

Unga är lite mer positiva än äldre när det gäller AI-tekniken, enligt undersökningen.

– Unga i dag har ju levt med tekniken. Man är uppväxt med smarta telefoner och surfplattor, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.

Tomas Seo, 50, Innovationsstrateg och skribent av nyhetsbrevet Detta förändrar ju allt.

Får filmtips – av sig ”själv”

Redan nu är det möjligt, att med hjälp av AI, både skapa en digital kopia av sig själv – men också att interagera med den. Som ni kan se i klippet ovan får Tomas tips om att se filmen The Sawshank Redemption – av sig ”själv”.

Tomas får filmtips av sin avatar.

Prata om Trump – dagen lång

Innovationsstrategen Tomas Seo, 50, har matat in vad AI-avataren ska prata om. Men det går att lägga in ännu mer information. Till exempel kan man lägga in information från Aftonbladets nyhetssajt och sen går det att diskutera nyheter hela dagen lång.

Då hade avataren haft koll på det senaste inför USA valet med Donald Trump och Kamala Harris, Mbappés skandalbesök i Sverige eller det senaste i kriget mellan Israel och Hamas.

Tomas Seo pratar film med sig själv. Se klippet i TV-spelaren ovan.

En kopia av en person

För att kunna bygga en bra AI-avatar, som liknar en person, krävs mycket privat information. Det kan göras genom att till exempel spara chattar, mejl och annan digital historik.

– Då kan man få en AI-avatar som ser ut som du, som låter som du och som kan prata om minnen, säger Tomas Seo, 50, innovationsstrateg och skribent av nyhetsbrevet, Detta förändrar ju allt. 

Bara början

Och det är bara början. Snart är tekniken ännu mer lättillgänglig.

– Jag tror att det kommer krävas att det ingår i Apples eller Googles egna produkter som standard. Och det kommer det att göra för det är för coolt för att inte göra det som en marknadsföringsgrej.

Prata med sitt yngre jag

I framtiden kommer det att vara möjligt att prata med sitt yngre jag. I dag dokumenterar många unga personer vad de gör i sitt liv digitalt med text, bilder och video,

– För dagens ungdomar så kommer det absolut finnas tillräckligt mycket träningsdata att lära upp en AI-avatar. Den kan sen berätta om hur det såg ut i världen just då. Den kan berätta vad de själva gjorde då. Till exempel vad de åt och vad de lyssnade på för musik. Det kan vara tio år bort, säger Tomas Seo.

Finns det några filosofiska dilemman här?

– Det finns frågor vi kommer behöva ställa oss. Är jag bara utseendet eller är jag utseendet plus min röst? säger han.

Conny Sohlberg, 44, begravningsentreprenör på Fonus.

Finns ingen reglering

I dag finns ingen lag som reglerar hur ett dokument skulle skapas när det gäller AI-avatarer i samband med att någon dör. Juridiken kring hur avlidna människors information hanteras är svår att tolka.

– Men jag tycker att det är viktigt att man skriver upp det. Antingen i sitt testamente. Eller om man har ett vit arkiv eller någonting. Men att man verkligen är tydlig där, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör.

”Jätteklurigt dilemma”

Ett dilemma är den etiska delen. Sorg kan vara väldigt stark och väldigt differentierad. Det kan ju också hända att någon ångrar sig eller att någon i släkten säger nej.

– Det är någonting som är jätteklurigt, de etiska aspekterna i det här, säger Conny Sohlberg.

Följ ämnen i artikeln