Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sofia, 23, blev blåst av ”resekompis” på 29 000 kronor

Publicerad 2024-06-08

Sofia såg fram emot resan till Thailand. Det blev ingen resa och hon har fortfarande inte fått tillbaka sina 29 000 kronor.

Väskan stod packad och biljetterna var bokade – trodde Sofia, 23.

I sökandet efter en vän att resa med blev hon blåst på 29 000 kronor.

Hon är en av elva unga tjejer som alla blivit bedragna av samma person. En kvinna i 20-årsåldern som lyckats lura till sig närmare 150 000 kr.

– Det är en stor sorg. Hur är man skapt för att bygga upp tillit och sedan utnyttja någon på det här sättet, säger Sofia.

Om bara två dagar lyfter planet till Thailand och den backpackresan som Sofia längtat efter och sparat till så länge.

Ingen av hennes vänner har möjlighet att ta ledigt från jobb och hon har därför sökt och lyckats hitta en jämnårig tjej att resa med via Facebook-gruppen ”Resekompisar”.

De har pratat otaliga timmar över telefon, chattat och gjort upp planer för allt de vill uppleva. Trots att de bor i olika städer har de träffats för att äta lunch och lära känna varandra bättre innan avresan.

Men den pirriga känslan i magen som Sofia kände för några veckor sedan har sakta skiftat till en molande värk.

Resekompisen är den som bokat flygbiljetter och hotell och Sofia har swishat henne hela kostnaden – drygt 29 000 kronor. Men nu svarar resekompisen inte längre när Sofia ringer.

I flera andra städer runt om i Sverige sitter tio andra tjejer i samma hopplösa sits. Utöver Sofia har Aftonbladet pratat med bland andra Cecilia, 23, och Cleo, 25.

Samtliga namn som nämns är fingerade – personerna heter egentligen något annat.

De har drömt om vita stränder, sol och bad. Alptoppar, skidåkning och festande. Äventyr, glädje och ny vänskap.

Men ingen av dem har kommit iväg på sina resor och alla har blivit lurade genom samma tillvägagångssätt.

– Hon skrev privat till mig i stället för i Facebookinlägget som jag lade ut i ”Resekompisar”. Hon var väldigt på och skickade Tiktok-videos på restips och sevärdheter. Men jag uppfattande det mest bara som att hon var väldigt taggad, säger Cecilia.

Resekompisen ville att de skulle boka resan snabbt och berättade att de kunde få rabatt om de använde en familjemedlems företagskort.

– Jag kände att vi kunde avvakta och att det gick lite fort fram. Men hon övertalade mig och jag swishade pengar så att vi kunde boka resan. 19 448 kr swishade jag henne.

Ren och skär panik

På resdagen vaknade Cecilia av meddelanden på Snapchat där resekompisen skrev att hon spytt hela natten och därför avbokat resan. Men hon svarade inte när Cecilia ringde.

– Jag kände ren och skär panik och tänkte att nu har jag antagligen blivit lurad. Men hon lyckades hålla hoppet uppe hos mig till viss del eftersom hon fortsatte att hålla kontakten med mig. Men det var ständigt konstiga lögner om hur allt gått till, vägran av att skicka resebevis och tomma löften om när hon skulle swisha tillbaka mina pengar.

Veckor blev till månader och till slut bestämde Cecilia sig för att skriva ett nytt facebookinlägg och varna andra om det hon råkat ut för.

– Jag blev verkligen tagen av responsen jag fick. Tio tjejer berättade att de också blivit lurade av den här tjejen. Men de påstådda anledningarna till att ställa in resorna skiljde sig åt. Det kunde till exempel vara att hon var sjuk, att hennes morfar dött eller att hennes vän tagit livet av sig. Ingen av oss har fått tillbaka våra pengar, säger Cecilia.

Utdraget och systematisk

Cleo, 25, har även hon blivit bedragen – på 10 000 kronor – och skrev direkt när hon såg Cecilias facebookinlägg.

– Jag är chockad över hur utdraget och systematiskt det är allt det hon gjort. Hon har byggt upp en relation med oss alla för att lura oss på de här pengarna. Hur kan man sakna empati på det här sättet? säger Cleo och fortsätter:

– Det är lite som en film eller serie. Ny information kommer fram ju mer man nystar i det och flera drabbade hör av sig.

Efter Aftonbladets kartläggning framgår det att resekompisen sammanlagt har lyckats svindla unga tjejer på cirka 150 000 kronor – och det är bara under loppet av några månader i början av 2024.

Cecilia beskriver att hon gick in i en smärre depression när hon insåg att hon blivit lurad.

– Jag är fortfarande jätteledsen, arg och känner mig sjuk av all ångest och inre stress. Detta har nött ner mig totalt och det känns som att kroppen ska gå av, säger hon.

Utnyttjade sårbarheten

Hela händelsen har tagit väldigt hårt även på Sofia. Hennes pojkvän hade precis gjort slut med henne i samma skede som hon fick kontakt med resekompisen – och hon brottades även med en sjukdomsbild. I efterhand förstår Sofia att resekompisen utnyttjade hennes sårbarhet.

– Det hände jobbiga saker i mitt liv som jag delade av mig till henne och som gjorde att vi byggde upp en nära relation till varandra. Jag ringde till henne och grät och hon tröstade mig och sa ”den här resan är precis vad du behöver nu, det kommer bli så bra”.

Aftonbladet har pratat med flera unga kvinnor som betalat stora summor till ”resekompisen”.

– Jag trodde att jag hade träffat en vän och det gör mig så ledsen. Jag kan inte ta in det här sveket riktigt. Det är en jättestor sorg att inte komma iväg på den här resan för det hade jag verkligen behövt. Det enda jag ville göra var att få ett mentalt break, växa som människa och se världen, säger Sofia.

Hon berättar hur hon känt sig naiv och dum efter att ha blivit lurad. Men hon tröstar sig med att det var svårt att förutse med tanke på hur öppen resekompisen faktiskt var med sin egen person och uppgifter.

– Jag har träffat henne, hon har pekat ut var hon bor och jag kan hennes personuppgifter. Jag tänkte, varför skulle hon bedra mig när jag har all denna informationen om henne? säger Sofia.

Tio polisanmälningar

Kvinnan i 20-årsåldern har blivit blockad från Facebookgruppen men har med hjälp av nyskapade konton kunnat gå in och hitta nya personer att kontakta.

Slutligen bestämde sig de drabbade tjejerna för att polisanmäla resekompisen.

Christian Valkama, chef för Polisens bedrägerigrupp, berättar att det kommit in tio polisanmälningar mot kvinnan. Polisen har valt att gå vidare med fyra av de tio anmälningarna.

Polisen har fått in 10 bedrägerianmälningar mot kvinnan.

– Vi tittar givetvis på bevisningen i varje unikt fall och när det kommer in flera anmälningar mot en person så gör man en helhetsbedömning. Har man tillräckligt många ärenden så kan det bli så att resterande av dem kan komma att begränsas.

Han förklarar att en anledning till det är för att förkorta handläggningstiderna och för att få snabbare reaktion och påföljd i de fall som man utreder.

– Men baksidan med detta är givetvis att alla drabbade inte får sin sak helt utredd. Är man besviken över ett myndighetsbeslut så kan man självklart överklaga det. Man kan även vända sig till Kronofogden för att få deras hjälp att driva in en eventuell skuld, säger Christian Valkama.

Aftonbladet har pratat med den misstänkta kvinnan. Hon nekar till brott, men vill inte ge några ytterligare kommentarer.

Hoppas ”resekompisen” får hjälp

Trots det som Sofia upplevt vill hon poängtera att det också finns många goda exempel där tjejer träffat nya personer att resa med via Facebook. Men hon vill uppmana alla att vara extra försiktiga när det kommer till att swisha pengar.

– Lita på din magkänsla om den säger att något är fel. Och swisha inte pengar. Det kanske är bättre att boka resorna separat när ni ska resa första gången tillsammans.

Sofia vill att bedragarens handlingar ska få konsekvenser.

– Jag hoppas att polisen sätter stopp för det här så att andra inte behöver bli drabbade. Men jag hoppas även att hon får hjälp med detta beteende så att hon inte fortsätter att bygga på sin skuldsamling, säger Sofia.

Konversation mellan Cleo och resekompisen.

Följ ämnen i artikeln