Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Nya översvämningarna får skördarna att ruttna

Minskade fem procent • ”Vi har inte tillräckligt med potatis”

Publicerad 13.39

Storbritannien har haft flera svåra översvämningar under 2024. Här en bild från 25 september där flodvatten har svämmat över hus vid Billing Aquadrome holiday park, Northamptonshire. Polis och räddningstjänst tvingades evakuera 43 boende.

Brittiska bönder ber för att det inte ska komma mer regn.

Översvämningar har gjort att frukt- och gröntskördarna fallit med fem procent i landet.

Värst är läget för morotsodlingarna, där har skörden fallit med mer än sju procent de senaste tolv månaderna, skriver BBC. Nu tvingas landet importera, det har resulterat i att priserna i genomsnitt ökat med 40 procent sedan förra året.

– Det kommer inte att finns tillräckligt med odlad mat i Storbritannien om det fortsätter så säger, säger odlaren Phil Collins från Bromham till tv-kanalen.

– Det har varit svårt, vi översvämmades med 7,5 centimeter flodvatten och det förstörde skördarna. Det är första gången någonsin att vi inte har tillräckligt med potatis, normalt sett har vi en hel del potatis i lanthandeln, nu har vi inte haft någon att sälja.

Enligt brittiska vädertjänsten Met har sju områden fått tre gånger så mycket regn som normalt i september.

Södra England har upplevt den blötaste september sedan 1918 och den tredje blötaste sedan mätningarna började 1836.

Enligt forskarna får vi se  extremväder oftare, samtidigt som de blir kraftigare på grund av klimatförändringar.

För varje grad Celsius som termperaturen stiger ökar också atmosfärens förmåga att hålla sju procent mer fukt. Det kan orsaka fler regndroppar och hårare regn, ibland under kortare tid och över ett mindre område.