Nödströmavbrott införs i Ukraina efter attacker

TT-AFP

Publicerad 2024-05-14

En lägenhetsbyggnad som förstörts i en rysk attack mot Charkiv.

Ukraina inför nödströmavbrott efter veckor av ryska attacker mot kraftverk, meddelar den ukrainska energioperatören Ukrenergo.

”Från 21.00 till 24.00 tvingas Ukrenergo att införa kontrollerade nödnedstängningar i alla län i Ukraina”, meddelar operatören på Telegram.

”Anledningen är att det är en betydande brist på el i systemet på grund av ryska attacker och ökad konsumtion på grund av en köldknäpp.”

De senaste månaderna har Ryssland genomfört ödeläggande attacker mot ukrainsk energiinfrastruktur, vilket har tvingat Ukraina att importera el från närliggande EU-länder.

Det är oklart hur omfattande strömavbrotten runt om i landet är. I huvudstaden Kiev meddelar stadsförvaltningen att 10 procent av hushållen har kopplats från elen.

I de nordöstra delarna av landet, i staden Charkiv, har 20 personer skadats efter ryska attacker under tisdagen, enligt den regionala åklagarmyndigheten. Tre av dem uppges vara barn.

Staden ligger bara 30 kilometer från den ryska gränsen och har de senaste månaderna utsatts för allt intensivare luftanfall.

Förra veckan inledde Ryssland en större markoffensiv mot länet Charkiv i de nordöstra delarna av landet, där staden med samma namn ligger.