Barnen sov när bomben exploderade – flera döms

TT

Publicerad 2024-02-16

En person skadades och flera hus fick stora skador när 15 kilo dynamit detonerade hemma hos en barnfamilj i västra Stockholm.

Nu döms flera män till fängelse för inblandning i dådet.

Natten mot den 16 mars förra året detonerade sprängladdningen utanför ett radhus i Hässelby i västra Stockholm. Enligt utredningen är det en av de kraftigaste i Sverige de senaste åren.

På övervåningen i den totalförstörda bostaden sov en familj med tre små barn, anhöriga till en person inom det kriminella Foxtrotnätverket. Tillfälligheter gjorde enligt åklagarna att ingen dödades.

Nu döms tre män, 23, 22 och 18 år gamla, för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse. De två äldre får fängelse i 14 respektive 7 år och 6 månader. 18-åringen, som var 17 år vid tiden för dådet, döms till maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård.

Traumatiskt

Explosionen orsakade omfattande skador på många hus i området, vara flera blev obeboeliga. I målet finns hundratals målsägare.

Linnea Arvidsson, målsägarbiträde för 28 boende i området, välkomnar domen och konstaterar att explosionen var ett stort trauma för många.

– Själva händelsen i sig, och väldigt många har dessutom fått lämna sina hem och kommit tillbaka först en lång tid senare. Det har varit en lång process med mycket praktiska frågor också utöver oron över hela situationen, säger hon.

Sammanlagt åtta män, som vid tiden för gärningarna var mellan 17 och 29 år gamla, åtalades i målet, som även innefattar ett misslyckat sprängningsförsök med en ännu kraftigare laddning i ett industriområde i Årsta i södra Stockholm.

Gängkonflikt

En 20-åring döms för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till fängelse i 5 år och 6 månader. En 19-åring får fängelse i 3 år för grovt brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor.

En 18-åring får sluten ungdomsvård i 1 år och 4 månader för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse. Två män, 25 och 30 år gamla, frikänns helt.

Händelserna kopplas till en konflikt mellan Foxtrotnätverket och Dalennätverket som under vintern och våren 2023 omfattade ett 40-tal våldsdåd inklusive mord, mordförsök och sprängningar.

De omfattande skadeståndsanspråken efter sprängningen i Hässelby kommer att prövas separat efter att domen, som kan komma att överklagas, vunnit laga kraft.

– Det kan ta ett tag, säger Linnea Arvidsson.