Fler dog i hajattacker förra året

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-02-05

Tio människor dog i oprovocerade hajattacker förra året. Ett land sticker särskilt ut i statistiken när det gäller hajbett med dödlig utgång.

15-årige Khai Cowley var ute och surfade med sin pappa när han attackerades av det man tror var en vithaj. Pojken fördes in till stranden men hans liv gick inte att rädda.

Den tragiska händelsen utanför Adelaide i december är en i raden av oproportionerligt många dödliga hajattacker i Australien förra året. Sammantaget registrerades 69 oprovocerade hajattacker runt om i världen 2023, varav tio med dödlig utgång, enligt International shark attack file (ISAF) vid Floridas naturhistoriska museum.

Det var en ökning från fem oprovocerade hajattacker med dödlig utgång året före.

Över hälften av de oprovocerade attackerna (52 procent) skedde i USA – i synnerhet i delstaten Florida. Två attacker i landet hade dödlig utgång. En femtedel av alla attacker (22 procent) skedde i Australien men där var hela fyra av dem dödliga.

”Lite oroande”

Sammantaget syntes en liten ökning i statistiken över hur många som blev hajbitna. Snittet de senaste fem åren är 63 oprovocerade attacker om året.

”Det här är inom intervallet för det normala antalet bett, även om dödsfallen är lite oroande i år”, säger Gavin Naylor, chef för hajforskningsprogrammet på Floridas naturhistoriska museum, i en kommentar.

Surfare var mest utsatta för hajbett. Tre av de dödliga hajattackerna inträffade utanför en avlägset placerad surfstrand i den australiska delstaten South Australia. Förutom fantastiska vågor finns där många sälkolonier som lockar till sig vithajar.

Utan provokation

ISAF dokumenterar och utreder alla hajattacker mot människor, men fokuserar i sin årliga statistikrapport främst på oprovocerade attacker. De definieras som fall där hajar befinner sig i sitt naturliga habitat och går till attack utan mänsklig provokation.

De flesta oprovocerade attackerna är testbett som sker när en haj misstar en människa för sitt föredragna byte. Oftast inser de sitt misstag och simmar därifrån. Men arter som vithaj och tigerhaj är så stora att ett enda bett kan vara dödligt.

2023 registrerades 22 attacker som kategoriseras som provocerade, framförallt i samband med spjutfiske.

ANNONS