Gisslandrama på bank i Berlin

Uppdaterad 2012-12-22 | Publicerad 2012-12-21

En man i 20-årsåldern tog en anställd gisslan på en bank i Berlin under fredagen.

Hans krav: 8,6 miljoner och fri lejd.

Ett stort polisuppbåd fanns på plats utanför ett Deutsche Bank-kontor i Berlin-förorten Zehlendorf sedan 15-tiden på fredagen. Enligt Berliner Zeitung handlar det om kring 400 poliser.

Vid midnatt uppgav polisen att man förbereder sig på en lång natt.

– Det här är en mycket allvarlig och farlig situation, säger en talesperson för polisen enligt Bild.de.

Först vid 02-tiden i natt gav mannen upp.

Efter att han släppt gisslan kunde han gripas under lugna former, skriver AP.

Hotar med bomb

Enligt tyska medier var det en beväpnad bankrånare i 20-årsålden som förskansat sig i banken. Som gisslan tog han tagit en man i 40-årsåldern som arbetar på banken.

Bild.de uppger att gisslantagaren hotade med att spränga en bomb inne i byggnaden.

Polisen spärrade av ett område med en radie på 500 meter runt banken. Prickskyttar och piketstyrkor stod posterade utanför byggnaden innan dramat var över efter en mer än sex timmar lång belägring.

Kräver pengar

Rånaren ska ha kommit med flera krav över telefon till polisens förhandlare, bland annat kräver han fri lejd och en lösensumma på en miljon euro, motsvarande 8,6 miljoner kronor.

Gisslandramat har under dagen orsakat trafikkaos i stadsdelen på grund av ett stort antal avspärrade gator. Samtidigt har restauranger och en julmarknad i närheten tömts på folk.

Som en ytterligare säkerhetsåtgärd har polisen instruerat bensinstationer i närheten att stänga, rapporterar tv-kanalen RBB.