Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Man åtalas för Husbykravaller

Publicerad 2013-06-14

Mannen åtalas inte för att ha bränt bilen på bilden

Kravallerna startade i Husby och spreds över Stockholms förorter.

Nu har ett första åtal om grov skadegörelse i kravallernas spår väckts.

– Vi har fortfarande ett tiotal pågående utredningar, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

En 26-årig man har åtalats misstänkt för grov skadegörelse efter att kastat sten genom en bilruta och sedan med en tändare satt fyr på bilklädseln.

Två bilar förstörda

– Det har blivit en fullt utvecklad bilbrand och bilen är totalförstörd. En bil som parkerats intill är också förstörd, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare som under fredagen lämnat in åtalet.

26-åringen har erkänt brottet som begicks 29 maj i Rinkeby, tio dagar efter att oroligheterna börjat i grannförorten Husby.

– Han har förklarat sig med att det var en fyllegrej. Han säger att han var packad, kastade en sten på en bil och tände på.

Fler åtal väntar

Bilarna som skadades var tillsammans värda drygt 35 000 kronor och 26-åringen har sagt sig vara villig att betala skadestånd till de drabbade.

Åtalet är det första efter kravallerna, men fler är att vänta, enligt åklagaren.

Ett tiotal ärenden är fortfarande under utredning och det rör bland annat grov skadegörelse, våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

– Vid varje ärende kan det finnas mellan en och tre misstänkta och det kanske rör sig om 15 till 20 personer, säger Andreas Nyberg.