Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Häktningen hävs mot mordmisstänkt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-25

Misstankarna har försvagats mot den 42-årige man som är misstänkt för mordet på Jimmy Bäckman i Ludvika.

Under onsdagen hävde åklagaren häktningen av mannen.

42-åringen anhölls den 10 mars och häktades två dagar senare på sannolika skäl misstänkt för mordet. Nu väljer åklagaren att häva häktningen.

– Han är inte längre på sannolika skäl misstänkt för brottet, men han är fortfarande skäligen misstänkt, säger vice chefsåklagare Olle Sohlberg till aftonbladet.se.

– Det var efter en samlad bedömning av bevisläget som jag kom fram till att det inte längre finns sannolika skäl till häktning. Vissa uppgifter har kontrollerats och i vissa avseenden blivit mer osäkra.

Finns det någon ny misstänkt?

– Nej. Vi fortsätter utredningen med den här mannen som misstänkt men jobbar givetvis med andra alternativ också, säger Sohlberg.

Blev lättad

42-åringen blev mycket lättad över beskedet om att han inte längre är misstänkt på sannolika skäl, uppger hans advokat Björn Henriques.

– Han har hela tiden hävdat sin oskuld och lämnat vad jag bedömer en trovärdig berättelse, säger Henriques.

Jimmy Bäckman försvann efter ett krogbesök i Ludvika den 22 november förra året. Han tog ut 500 kronor på en bankomat och gick in på den nyöppnade nattklubben Solo i centrala Ludvika. En timme senare försvann han spårlöst när han ensam gick hem från klubben.

Polisen misstänkte snabbt att han utsatts för ett brott och har bland annat sökt efter hans kropp i Marnästjärn utanför Ludvika, men utan resultat.

100 000 kronor

En belöning på 100 000 kronor är utfäst för den som kan komma med upplysningar som leder till att 22-åringen hittas.

För Jimmy Bäckmans familj är väntan olidlig.

– Snälla, om ni vet något berätta för polisen, har föräldrarna tidigare sagt till Aftonbladet.

Den 42-årige mannen sitter sedan tidigare häktad för ekonomisk brottslighet. Han dömdes i tingsrätten till sex månaders fängelsestraff. Den domen har inte vunnit laga kraft.