Fullt utvecklad brand i skola

Uppdaterad 2016-09-14 | Publicerad 2016-09-13

Höga lågor slog ut från Källskolan i Upplands-Bro kommun.

Byggnaden blev snabbt övertänd och har brunnit ner till grunden.

– Allt tyder på att branden har börjat i barnvagn som stod intill en vägg, säger Carina Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Omkring 25 brandmän bekämpade en brand på Violinvägen i Kungsängen i Upplands-Bro kommun. En skolbyggnad blev helt övertänd och höga lågor slog ut från taket.

– När vi kommer fram brinner det från taket, det är både lågor och kraftig rökutveckling på platsen, säger Nils-Inge Karlsson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Liten spridningsrisk

Spridningsrisken bedömdes vara minimal, enligt räddningstjänsten finns det inga byggnader i närheten av Källskolan.

– Det finns däremot ett närliggande skogsparti som vi är lite oroliga för, men vi har en stor styrka på plats så vi ska nog kunna dämpa branden innan det händer något, säger Jonas Fröjmark, ledningsförman vid räddningstjänsten.

Polisen har fått spärrat av ett stort område kring skolan. Den var stängd på kvällen och ingen ska ha befunnit sig i lokalerna.

– Vi har uppgifter på att ingen ska vara kvar i skolan, säger Albin Näverberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

”Brinner en hel del”

Larmet om branden kom klockan 20.30. Räddningstjänsten räknar med att man kommer att vara kvar i flera timmar.

– Det brinner en hel del och blir fler och fler bilar där, säger ett vittne strax efter klockan 21.

Johnne, som bor i närheten av skolan, var ute med hunden när han såg en barnvagn brinna intill skolan.

– Jag och en granne skulle försöka släcka, men det var bara att glömma. Branden hade spridit sig upp till takstolarna och det gick jävligt fort, säger han till Aftonbladet.

Startade i en barnvagn

Vid 23-tiden började räddningstjänsten avveckla släckningsarbetet.

– Skolan kommer brinna ned, men vi låter den göra det under kontrollerade former, säger Niklas Carlweitz vid räddningstjänsten och tillägger att de blir kvar hela natten.

Polisen misstänker att branden har startat i en uppställd barnvagn. Därför har de nu inlett en förundersökning om mordbrand.

Källskolan är en kristen friskola med drygt 100 elever.

– Jag kan ju inte känna någon glädje precis, lättnaden är att ingen person har blivit skadad. Men det är tungt, säger Källskolans rektor Bo Nyberg som under onsdagen ska ha ett krismöte med kommunen om hur man löser situationen.

ANNONS