Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Terrorismen dog inte med Usama bin Ladin

Istället för att minska så har terrorn ökat fem år efter al-Qaida ledarens död

När USA till slut hittade och dödade Usama bin Ladin var det många som såg det som början till slutet både för al-Qaida och jihadistisk terror i allmänhet.

Inget kunde ha varit mer felaktigt.

De flesta minns säkert bilden där president Obama, utrikesministern Hillary Clinton och ett antal andra höjdare sitter i Ovala rummet i spänd väntan på beskedet de vill höra.

– Geronimo (kodord för bin Ladin) är död.

Nästan tio år efter al-Qaidas spektakulära terrorattacker mot World Trade Center i New York hade USA oskadliggjort ledarfiguren som låg bakom angreppet mot USA:s hjärta. Efter en lång och frustrerande jakt där USA länge inte hade en aning om var han gömde sig.

Den dramatiska operationen för att döda bin Ladin i hans gömställe någon kilometer från ett militärhögkvarter i Pakistan ansågs som en exceptionell framgång för Obama och för USA.

En slutpunkt för "kriget mot terrorismen" och ett bevis på att USA och västvärlden segrat.

Nu skulle al-Qaida långsamt tyna bort och terrorhotet skulle minska avsevärt. Trodde de flesta.

Verkligheten har blivit den totalt motsatta.

Sårat ego

Världen har aldrig tidigare varit så utsatt för jihadistisk terror. Inte nog med att al-Qaida inte alls dog med bin Ladin. Dessutom har vi i Islamiska staten fått en grupp som tagit terrorn till en helt ny nivå av grymhet och hänsynslöshet.

Som vanligt ramlar äpplet inte långt från trädet. Islamiska staten är i själva verket kvarlevorna av al-Qaida i Irak.

Avrättningen av bin Ladin var säkert bra för USA:s sårade ego. Det upprättade lite av känslan av att vara världens ohotade supermakt. Det gav de anhöriga till 11 septemberoffren en känsla av avslut.

Aktionen gav också USA en skattkista av värdefulla dokument om al-Qaida.

Men bin Ladins död hade också effekter som inte var bra för den fortsatta terrorbekämpningen. Det är tveksamt om IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi vågat utmana bin Ladin och bryta sig ur al-Qaida. Efterträdaren Ayman al-Zawahiri har inte alls samma karisma och auktoritet som bin Ladin.

Träningsläger

Istället för ett försvagat al-Qaida har vi fått IS som inte bara genomfört ett antal spektakulära terrordåd i Europa utan dessutom grundat embryot till en islamistisk stat. Det var precis så som al-Qaida blev stora, genom att i skydd av talibanernas islamistiska stat starta träningsläger i terrorism som lockade till sig radikala muslimer från hela världen.

IS uppdykande på scenen har dessutom tvingat al-Qaida att skärpa sig för att överleva i konkurrensen. Al-Qaida på den arabiska halvön låg sannolikt bakom terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.

I framtiden är det inte osannolikt att IS och al-Qaida inleder någon form av samarbete. De har samma grundläggande mål med ett kalifat som behärskar stora delar av världen, även om vägen dit ser olika ut. Al-Qaida anser att man ska försöka undvika oskyldiga civila offer, särskilt bland andra muslimer.

Dagens fientlighet mellan de två terrorgrupperna beror i första hand på att ledarna al-Zawahiri och al-Baghdadi inte drar jämt. När deras maktkamp är över finns det inget som hindrar IS och al-Qaida från att jobba ihop.

Gömd av Pakistan

Fem år efter bin Ladins död är det fortfarande inte omtvistat exakt vad som hände. Den avslöjande journalisten Seymour Hearst har utmanat den officiella amerikanska versionen. Han hävdar att den pakistanska underrättelsetjänsten, ISI, hela tiden visste var bi Ladin gömde sig av den enkla anledningen att det var de som gömde honom.

Märkligt med tanke på att USA och Pakistan då var allierade i kriget mot terrorismen. Men ISI är känt för sitt dubbelspel.

Året då bin Ladin avrättades dödades 12 500 människor i terrorattacker runtom i världen. Förra året var den siffran uppe i över 30 000.

Så tvärtom vad många trodde och hoppades så har terrorn ökat dramatiskt och är i dag ett av de största hoten mot världsfreden.

Allt går dock inte att spåra till bin Ladin död. Utan kriget i Syrien är det inte troligt att vi fått IS i sin nuvarande form.

Följ ämnen i artikeln