Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Finns alla skäl att vara skeptisk

I stället för fredssamtal blev det en ny krigsoffensiv.

Därför finns det alla skäl att vara skeptisk till löftet att våldet ska ta slut inom en vecka.

Jag tror det när jag ser det.

Att sätta en deadline för när krigandet ska upphöra brukar vara ett garanterat sätt att få striderna att intensifieras ytterligare. Alla parterna vill skaffa sig så bra förhandlingsposition som möjligt inför ett eventuellt eld upphör.

Så räkna med en extra blodig vecka i slaget om Aleppo och på andra håll i Syrien.

Uppgörelsen i München om att frysa krishandlingarna om en vecka är värd ungefär lika mycket som tidigare överenskommelser. Kanske blir den av. Kanske inte. Och blir den av finns det inga skäl att tro att ett eld upphör håller särskilt länge.

USA:s utrikesminister medger själv att uppgörelsen i bästa fall innebär "en paus" i striderna och ingen vapenvila. Han erkände också att uppgörelsen "bara existerar på papper".

– Det verkliga testet blir om parterna håller vad de lovat, säger Kerry.

Där ger historien i närtid inte mycket hopp.

Ta kontrollen

I slutet av förra året enades omvärlden om en vägkarta till fred i Syrien som innebar fredssamtal, en övergångsregering inom sex månader och fria val inom 18 månader. Inget av detta har ännu infriats.

Fredssamtal skulle ha inletts i slutet av januari. Vad som istället hände var att Ryssland intensifierade sina bombningar. Med stöd av dessa startade diktatorn Bashar al-Assad en offensiv för att ta kontrollen över Aleppo och försöka skära av rebellernas försörjningsvägar från Turkiet.

Nu får president Putin en vecka till på sig för att skapa en situation på marken som ger Assadregimen starkast tänkbara kort inför eventuella fredssamtal. Vilket knappast ökar chansen att sådana ska lyckas om de mot förmodan kommer till stånd.

Under tiden ökar flyktingströmmen ännu en gång. FN beräknar att en halv miljon människor i Syrien lever under belägring och lider brist på mat, vatten och andra förnödenheter. Ett stopp på striderna behövs för att få in förnödenheter.

Hykleri

FN och EU har uppmanat Turkiet att öppna gränsen för att släppa in de 50 000 flyktingar som flytt de senaste striderna. Turkiet vägrar och säger att man öppnar den först "om det blir nödvändigt".

Det kan låta omänskligt men det är svårt att inte hålla med Turkiets premiärminister när han anklagar framförallt Europa för hyckleri.

– De vet att vår gräns varit öppen hela kriget och att vi tagit emot tre miljoner syrier och irakier. Men gränsen mot andra hållet, mot Europa, den vill de att vi ska stänga.

EU kräver med andra ord att Turkiet ska ta hand om flyktingarna men vill inte släppa in dem i Europa.

Tiden då omvärldens första prioritet var att skapa en dräglig situation för Syrien och dess befolkning är för länge sedan över. Grannländerna och stormakterna är mer intresserade av att tillvarata sina egna säkerhetsintressen än att få ett slut på kriget.

"Världskrig"

Iran och Ryssland vill ha kvar sin gunstling Assad vid makten medan Saudiarabien till varje pris vill störta honom för att minska Irans inflytande i regionen. Den senaste är att saudierna funderar på att sätta in marktrupper. Något som fått Ryssland att varna för "ett världskrig".

Turkiet vill också bli av med Assad men är mest intresserat av att motverka kurdernas självständighetssträvanden.

President Obama vet inte riktigt vad han vill utom att krossa IS och förhindra att fanatiska islamister tar makten i Syrien.

Europa vill få slut på kriget av ett enda skäl. Man vill förhindra en ny kraftig flytkingström till våren.

Under tiden sjunker Syrien allt djupare ner i kaos och desperation.

Följ ämnen i artikeln