Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vild strejk på Arlanda

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-25

Det pågår en vild strejk i taxifilerna utanför terminalerna på Arlanda flygplats.

Taxichaufförer och syndikalister blockerar trafiken till och från taxifilerna.

Chaufförerna och Luftfartsverket förhandlar om en lösning på konflikten.

– Ett hundratal personer strejkar vid taxifilerna utanför terminal 2, 4, och 5. De står där med bilar och blockerar. Det är därför svårt att ta en taxi från flygplatsen, säger Anders Bredfell, presschef på Arlanda.

Flygplatsens anställda larmade polisen under morgonen.

– Det här är en olaglig aktivitet. Arlanda är ett skyddsobjekt och man får inte blockera trafiken här. Därför har vi lämnat över det här till polisen, säger Anders Bredfell.

Syndikalister organiserar

Strejken utbröt strax före klockan 08 på morgonen och det finns ännu inga uppgifter om hur länge den ska pågå.

– Det har varit endel högjudda diskussioner, men inga våldsamheter, säger Kjell Lindgren, presstalesman på polisens ledningscentral.

Syndikalisterna organiserar stejken, och anledningen är att de anser att de mindre taxibolagen, de så kallade friåkarna, diskrimineras av Luftfartsverket.

"För tredje gången försöker Luftfartsverket införa ett diskriminerande kösystem vid terminal 5", skriver syndikalisterna på sin hemsida.

Enligt Kjell Lindgren har en del resenärer fått känna av strejken.

– Förutom de som vill åka taxi har flera bussar haft svårt att komma fram. Det har gjort att en hel del resenärer har blivit försenade.

Strejken pågick fortfarande vid 16.30-tiden, men friåkarna och Luftfartsverket förhandlade då om en lösning på konflikten.