Socker ökar risken för att dö i hjärtsjukdom

Publicerad 2014-02-04

En burk läsk om dagen ökar risken att dö i hjärtsjukdom.

Boven är det tillsatta sockret.

Svensken ligger redan i riskzonen, enligt en amerikansk studie.

Att socker i stora mängder är ohälsosamt, det vet vi sedan tidigare. Det kan leda till övervikt, karies, ökad risk för typ-2-diabetes och en rad andra sjukdomar.

Nu visar en ny amerikansk studie att tillsatt socker också påverkar hjärtat direkt, skriver Svenska Dagbladet.

Forskaren Quanhe Yang är verksam vid Center for disease control and prevention i Atlanta, som kan jämföras med svenska Folkhälsomyndigheten.

Enligt Yang ökar tillsatt socker risken för hjärtdödlighet – oberoende av hur den påverkar kroppsvikten.

35 gram socker i en burk

Yang har följt drygt 10 000 personer under drygt 14 år.

De som fick tio procent av det dagliga energiintaget från tillsatt socker visade en mätbar ökad risk för hjärtsjukdom.

Ju mer socker desto värre prognos. Den som fick en tredjedel av energin från socker löpte en fyrdubblad risk att dö i hjärtsjukdomar, skriver Svenska Dagbladet.

Det kan räcka med bara en enda burk läsk med tillsatt socker. En separat analys visade att för de som dricker en burk om dagen ökade risken att dö i hjärtsjukdom med en tredjedel – oavsett kaloriintag. En burk innehåller ungefär 35 gram socker.

Sockerskatt

Laura Schmidt är professor i folkhälsovetenskap vid University of California i San Francisco.

Hon efterlyser åtgärder som gör det lättare för människor att undvika socker. Schmidt lyfter fram sockerskatt, som en rad länder redan infört.

Svenskarna äter dock något mindre socker än i USA. Där får sju av tio i sig mer än tio procent av energiintaget från tillsatt socker.

Men även här får vi, i genomsnitt, i oss mer än de acceptabla tio procenten.

Hög sockerkonsumtion brukar dessutom hänga ihop med dåliga matvanor i övrigt.

Max tio procent

Nya nordiska näringsrekommendationer slår fast att tillsatt socker ska svara för maximalt tio procent av energin.

Håller vi oss under den nivån och helst under 8 procent kan vi pusta ut. Då ligger vi inte i faro­zonen, enligt Yangs studie som publicerats i den medicinska tids­skriften Jama.