Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

S byter fot om bolagsskatten

Publicerad 2013-10-01

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Förra året var Socialdemokraterna stenhårda i sin kritik av regeringens sänkning av bolagsskatten.

Men i sin egen skuggbudget, som presenteras i veckan, har man nu bytt fot och accepterat hela reformen.

– Det har hänt saker i omvärlden sedan förra året, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

När Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson i dag träffade riksdagsjournalisterna gav hon flera skattebesked inför partiets skuggbudget som presenteras senare i veckan. Hon berättade bland annat att S inte kommer att föreslå någon höjning av bolagsskatten, som regeringen sänkte från och med 1 januari i år från 26,3 procent till 22 procent. Reformen kostade 16 miljarder kronor och finansierades ungefär till hälften genom skärpta avdragsregler för bolagskoncerners interna räntor, så kallade räntesnurror.

Stenhårda i sin kritik

Vid samma period förra året var S och Magdalena Andersson stenhårda i sin kritik av reformen. Själva föreslog man också en sänkning, men bara till 24 procent.

– Att låna till bolagsskattesänkningar gynnar inte näringslivet för det riskerar i längden att urholka ordning och reda i statens finanser, sa Andersson då.

Men nu har partiet alltså bytt fot och accepterat regeringens reform i efterhand.

– Det har hänt saker i omvärlden sedan förra året. Både Danmark och Finland har sänkt bolagsskatten. Det blev precis som vi sa och vad många bedömare trodde, att andra skulle följa efter. Givet att de nu har sänkt så känns det inte välavvägt att vi ska föreslå en höjning, säger hon.

Enligt Andersson så tog regeringen förra året på sig ledartröjan i ett "race to the bottom" när det gäller bolagsskatten. Om sänkningarna fortsätter tycker hon att frågan bör diskuterades bland EU:s finansministrar.

Vill avskaffa den halverade arbetsgivaravgiften

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag meddelade Andersson, tillsammans med Miljöpartiets Per Bolund, att man vill avskaffa den halverade arbetsgivaravgiften för unga under 26 år i två steg.

– Den infördes i två steg, och därför vill vi avskaffa den i två steg. Men vi är väldigt tydliga med att vi vill avskaffa hela den åtgärden, säger Andersson.

Hon tror inte att partierna kommer att få landets företagare emot sig.

– Det handlar om vad man använder pengarna till i stället. Sedan det infördes så har inte fler unga kommit i jobb. Däremot så har långtidsarbetslösheten bland ungdomar ökat kraftigt och vi vill i stället använda pengarna för att stötta de ungdomar som haft väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det bör samlat ge en bättre effekt för att få ned ungdomsarbetslösheten, säger Andersson.

Punktskattehöjningar

Magdalena Andersson berättade i dag också att partiet vill återställa den halverade restaurangmomsen till 25 procent. Tidigare har S dessutom meddelat att man inte kommer att riva upp ett femte jobbskatteavdrag efter en eventuell valseger 2014.

Hon meddelade också att S kommer föreslå några punktskattehöjningar i veckans skuggbudget, bland annat vill man ta bort undantaget från beskattning på det cancerogena bekämpningsmedlet kreosot, som bland annat används till telefonstolpar runt om i landet.