Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Gemensamt utspel av S och MP

Publicerad 2013-09-10

Efter valförlusten 2010 skrotades det rödgröna samarbetet.

Men i morgon gör Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitt första gemensamma budgetutspel på tre år.

– Ja, vi delar ju synen att Sverige behöver både fler jobb och bättre miljö, och det här är ju ett exempel på att våra partier har en gemensam ståndpunkt, säger ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S) till SVT.

Trots att det återstår ett år till nästa riksdagsval så har frågan om vem som ska bilda regering med vem diskuterats under en lång tid. Klart är att de fyra allianspartierna går till val ihop, men på den andra kanten har det bara kommit besked från Vänsterpartiet, som vill se en rödgrön regering.

I våras kunde Aftonbladet avslöja att steg tagits mot ett regeringssamarbete mellan S och MP, även om det inte är aktuellt med en koalition före valet. Under det senaste året har partierna också gjort flera gemensamma utspel bestående av debattartiklar och presskonferenser.

Gör gemensamt utspel

I dag kan SVT Nyheter berätta att de båda partierna i morgon gör sitt första gemensamma budgetutspel tillsammans under den här mandatperioden. Då gör partiernas ekonomisk-politiska talespersoner, Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP), ett gemensamt företagsbesök i Tierp. Förslaget de då presenterar handlar om att man vill ta bort undantaget från beskattning på det cancerogena bekämpningsmedlet kreosot, som bland annat används till telefonstolpar runt om i landet.

– Vi två har inte rest tillsammans tidigare. Det var nu som vi kom på att vi hade samma förslag och att vi då kunde passa på att tillsammans åka och titta på ett företag som står för ny teknik och nya jobb, säger Magdalena Andersson till SVT.

"Vi delar synen"

De båda är dock förtegna om i fall de kan bli flera utspel tillsammans.

– Vi hade ju ett organiserat samarbete inför förra valet 2010, sedan dess har vi utvecklat på politik på varsin sida, men nu har vi kommit fram till att vi har samma förslag när det gäller till exempel kemikalier, säger Per Bolund till SVT.

MP har tidigare sagt att man inte kommer sitta i en alliansregering och att man sätter sitt hopp till socialdemokratin. Enligt Magdalena Andersson har partierna beröringspunkter.

– Ja, vi delar ju synen att Sverige behöver både fler jobb och bättre miljö, och det här är ju ett exempel på att våra partier har en gemensam ståndpunkt, säger hon till SVT.