Åkesson tonar ner invandringsfrågan

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2013-11-22

SD:s landsdagar inledda i Västerås

Partiledaren Jimmie Åkesson inledde Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås med ett kort tal, men partiets profilfråga invandring, nämndes inte med ett ord.

I stället talade han om EU.

– Utvecklingen som vi ser i EU med mer överstatlighet där makten flyttas från Sverige till pampar i Bryssel. Den kan vi inte acceptera, sa Jimmie Åkesson.

Sverigedemokrater från hela landet finns nu på plats i Västerås för att följa partiets högsta beslutande möte, landsdagarna. Men ännu så länge lyser invandringspolitiken med sin frånvaro. I den stora kongresshallen öppnades Landsdagarna med en film som berättade om Sverigedemokraternas politiska år sedan de kom in i riksdagen förra valet. Medierna lyftes fram som partiets huvudmotståndare och kärleken till Sverige som partiets ledstjärna. När partiledaren sedan äntrade scenen möttes han av stående ovationer från ombuden.

”Vi kommer att kämpa”

– Sverigedemokraterna är Sveriges mest EU-negativa parti och vi kommer att kämpa för självbestämmande i EU-valet i vår, sa Jimmie Åkesson med anledning av att partiet ska besluta om en EU-valplattform under landsdagarna.

Han fortsatte med att utnämna den andra viktiga punkten som partiet ska besluta om under mötet.

– Vi ska gå vidare med ambitionerna i arbetsmiljöfrågorna, som också är jämställdhetspolitik. Rätt till heltid i offentlig sektor, det är en viktig fråga som vi ska besluta om.

Efter partiledarens öppnande höll partisekreteraren Björn Söder ett längre tal. Inte heller han valde att lägga någon större vikt vid invandringsfrågan. Han ägnade i stället lång tid åt att kritisera Socialdemokraterna för att de så länge vägrat att samarbeta.

– Nu har man lärt sig läxan. Stefan Löfven utmanades av Jimmie Åkesson i TV och S lyssnade, och därför kan vi nu få igenom att stoppa höjd brytpunkt i riksdagen, sa Björn Söder och syftade på ett inslag i SVT vid riksdagens öppnande.

I ett par meningar valde Björn Söder också att lyfta partiets invandrarpolitik genom att måla upp svenskarna som andra klassens medborgare och invandrare som personer som lever på Sveriges välfärd utan att betala tillbaka.

Polisen redo

Samtidigt som Sverigedemokraterna samlades inne i kongresshallen i Västerås så förbereder sig polisen för en anstormning på gatan utanför. En uppmaning i sociala medier om att bege sig till kongresshallen för att demonstrera gör enligt polisen att man förbereder sig med ett stort säkerhetspådrag. Redan nu är avspärrningen runt huset generös och blå-vita plastband finns uppsatta runt entrén.

Följ ämnen i artikeln