Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Lundsbergs ordförande: ”Fantastiskt skönt”

Publicerad 2013-11-22

Helena L’Estrade har tagit över jobbet som styrelseordförande på riksinternatet Lundsberg.

Kammarrättens beslut om att det var fel att stänga Lundsberg är "fantastiskt skönt" för skolan.

Nu arbetar ledningen för att rentvå skolans rykte.

– Lundsberg ska vara en förebild. Det är inte så kul, den massmediala bilden som förekommer nu. Då blir vi inga förebilder, säger Helena L'Estrade, ordförande för Stiftelsen Lundsberg.

Helena L'Estrade befinner sig på konferens i Wien och Aftonbladet når henne på telefon.

Hon har under dagen tagit emot beskedet om att kammarrätten beslutat att Skolinspektionen gjorde fel som stängde Lundsberg, eftersom inspektionen inte har tillsynsansvar över skolans internatboende.

– Jag känner en sådan otrolig glädje för alla ungdomar och alla medarbetare på skolan. Det har varit en orolig höst, en osäker tid för eleverna. Framför allt under september-oktober var det något varenda vecka.

”Hände något som inte ska hända”

L'Estrade är medveten om att Skolinspektionen överklagat kammarrättens dom.

– Vi har hela tiden fullt fokus framåt. Vi arbetar på att vidta de åtgärder som krävs av Skolinspektionen.

Senast den 28 november måste Lundsberg nämligen inkomma med en redovisning till Skolinspektionen med åtgärder de vidtagit för att förebygga och förhindra kränkningar i skolan.

– Det hände ändå något som inte skulle hända. Styrelsen har som mål att Lundsberg ska vara en förebild. Med mediebilden av oss som förekommer nu är det inte kul. Så blir vi inga förebilder.

Vilka åtgärder ska ni vidta för att det inte ska hända igen?

– Vi vilar på fantastisk urkund om att i demokratisk anda arbeta med respekt för människors lika värde och att eleverna ska vara samhällsmedvetna och ansvarstagande. Vi försöker säkerställa att det efterlevs.

"Vi ska leva urkunden"

Den här urkunden har ju funnits så länge skolan funnits. Hur kan sådana här traditioner växa fram trots det?

– Den urkund som skolan vilar på har funnits i 200 år. Man måste hela tiden ställa sig frågan: vad betyder det här i dag, 2013. Den ska vila på den svenska värdegrunden i dag. Det måste hela tiden tydliggöras och medvetandegöras. Vad betyder det här?

Men konkret, vad ska ni göra för att det inte ska återupprepas?

– Vi ska som sagt tydliggöra betydelsen av människors lika värde. Vi ska se till att leva det här önskvärda förhållningssättet. Hur ska vi vara för att vara en förebild? Det är inte så kul, den massmediala bilden som förekommer ni. Då blir vi inga förebilder. Att leva urkunden i dag och medvetandegöra samhällsperspektivet är otroligt stimulerande.