Maffiakupp kan klaras upp efter 38 år

Publicerad 2014-01-24

Fräck stöld gav stoff till Scorsese-filmen Goodfellas

5 miljoner dollar i kontanter och smycken värda knappt 1 miljon stals från Lufthansas godsterminal i New York.

Den fräcka stölden inspirerade till tre filmer.

Nu har en 78-årig maffiaboss gripits misstänkt för rånet – tre decennier senare.

Den 11 december 1978 genomfördes en av de största kontantstölderna i amerikansk historia.

Beväpnade män med luvor invaderade Lufthansas godsterminal på John F Kennedyflygplatsen och stal ungefär 5 miljoner dollar, som skickats tillbaka från Tyskland till USA.

Pengarna hittades aldrig.

Rånarna ska även ha stulit smycken värda nästan 1 miljon dollar.

”Fortsatte beställa våld”

Mer än 30 är efter brottet åtalades en ökänd maffiaboss på torsdagen. Vincent Asaro, 78, åtalades för mord, rån, utpressning, mordbrand och vadslagning. Han påstås vara ledare i den kriminella familjen Bonanno.

– Vincent Asaro har ägnat sitt vuxna liv åt den kriminella familjen Bonanno, med en kriminell karriär som sträckte sig över flera decennier. Varken ålder eller tid nedtonade Asaros hänsynslösa sätt, eftersom han fortsatte att beställa våld för att genomföra sin verksamhet under de senaste månaderna, säger Loretta Lynch, federal åklagare i ett uttalande enligt Reuters.

Även fyra till män åtalades och hålls i förvar i väntan på domstolsförhandling.

Filmer baseras på rånet

Rånet har gäckat polisen i decennier och det har gett stoff till minst tre filmer, däribland Martin Scorseses Goodfellas med Robert de Niro i huvudrollen.

Asaro nekar till brott under en kort framträdande i domstolen i Brooklyn och hans advokat sa att han ska kämpa mot anklagelserna.

– Jag fick ett samtal från Martin Scorsese. Han vill göra en uppföljare och det verkar som federala åklagare förser honom med manuset, skojade advokat Gerald McMahon, uppger Reuters.

Genombrott i somras

Det var i juni som fallet fick ett genombrott när FBI:s utredare slog ner i stadsdelen Queens där rånet tros ha planerats. Agenter grävde under ett hus med hammare och spadar och hittade kvarlevor från människor.

Huset har tidigare varit ockuperat av gangstern James Burke, som tros vara hjärnan bakom rånet och som inspirerade Robert de Niros karaktär, skriver The Guardian.

James Burke sägs ha begravt offer på flera andra kända platser, bland annat vid hans närliggande salong som kallades Roberts Lounge.

Rånarna hade lovats 750 000 dollar i betalning för Lufthansa-rånet men de flesta fick inget. Antingen för att de dödades först eller för att de aldrig fick dem, uppger domstolshandlingar i Brooklyn enligt Reuters.

Burke dog i fängelse 1996 då han avtjänade tid för att ha mördat en knarklangare.