Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Nu bråkar S - om skatter

Publicerad 2013-08-21

Löfvens besked om jobbskatteavdraget får hård kritik från flera tunga partinamn

Det har blåst upp till skattestrid inom Socialdemokraterna.

Stefan Löfven och partiledningen får nu tung kritik efter beskedet att de inte tänker riva upp ett femte jobbskatteavdrag om de vinner valet.

– Situationen inom vård och skola kommer att vara så allvarlig nästa år att den möjligheten måste hållas öppen , säger VU-ledamoten Morgan Johansson (S).

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) höll sitt sommartal i lördags meddelade han att Moderaterna vill sänka skatterna med 16 miljarder kronor. Av dem ska 12 miljarder läggas på ytterligare en skattesänkning för löntagare.

Mycket tyder nu på att ett femte jobbskatteavdrag finns med i den budget som regering ska presentera i mitten av september.

Socialdemokraternas ledning har varit hård i sin kritik mot jobbskatteavdraget, men har samtidigt sagt att man inte river upp det efter en eventuell valseger nästa år. Det har fått Reinfeldt att kalla S-ledaren Stefan Löfven för "hycklare".

Vill riva upp

Långt ifrån alla socialdemokrater ställer sig bakom partiledningens linje. Flera tunga partinamn anser att det är fel att utesluta en återställare, däribland Morgan Johansson, ledamot i S verkställande utskott.

– Situationen inom vård och skola kommer att vara så allvarlig nästa år att den möjligheten måste hållas öppen , säger han.

Andra inom partiet är beredda att gå längre. Niklas Karlsson, kommunalråd i Landskrona och ledamot i partistyrelsen, menar att det är självklart att reformen ska rivas upp direkt om S vinner valet och att pengarna i stället ska satsas på välfärd.

– Detta har varken diskuterats i riksdagens gruppstyrelse och definitivt inte i partistyrelsen. Så när partiledningen säger att vi inte ska riva upp femte jobbskatteavdraget så har man inget mandat för det, säger han.

Kritikerna menar att Stefan Löfven borde prata mer om att en bra välfärd kräver resurser.

– Vill man ha en bra skola så kostar det. Vi kanske inte ska gå till val på att riva upp jobbskatteavdraget, men inte heller lova att inte göra någonting. Frågan är ju då var vi ska ta pengarna ifrån, säger ex-ministern Margareta Winberg.

”Satsa på skolan”

Lars Engqvist, tidigare socialminister, är inne på samma spår:

– Jag tycker inte att man nu kan gå ut och säga att man inte ska riva upp beslutet. Jag tycker att man ska säga "det får vi se nästa år. Vi ska garantera att det finns pengar att satsa på skolan och välfärden."

Enligt Engqvist kommer S-ledningen att vara tvungen att ta en debatt om skatterna under valrörelsen nästa år.

– Jag tror att man vill undvika det. Men den fajten har Socialdemokraterna varit beredda att ta genom tiderna.

Resurser behövs

Men i S partiledning menar man att det inte är rimligt att höja skatten för vanliga löntagare.

– Det är fel att genomföra den här typen av skattesänkningar nu, resurserna behövs för satsningar på jobb och skola. Men det är rimligt att svenska hushåll ska ha stabila förutsättningar för att planera sin ekonomi framöver, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott.