Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

För tidigt att andas ut

Hotet om finansiell härdsmälta hänger kvar

Eftersom det bara verkar handla om en tillfällig höjning av skuldtaket kan vi vara tillbaka i samma farliga läge om sex veckor.

Ställda inför usla opinionssiffror har amerikanska politiker bytt fot.

Från total ansvarslöshet till "vi kan väl snacka".

Men än så länge är det för tidigt att andas ut.

För omvärlden är det positiva att en höjning av skuldtaket nu ser ut att vara möjlig i tid före den 17 oktober då USA annars inte längre kan betala sina räkningar.

I så fall undviker man de mest katastrofala följderna av den politiska striden mellan Obama och högerrepublikanerna. Följder som även skulle slå hårt mot omvärlden i form av börsras, räntekaos, arbetslöshet och lägre ekonomisk tillväxt.

Men eftersom det i så fall bara verkar handla om en tillfällig höjning av skuldtaket kan vi vara tillbaka i samma farliga läge om sex veckor. Giljotinens vassa egg är inte avlägsnad. Den har bara surrats fast några extra varv.

Republikanernas taktik är att tillfälligt röja undan den stora katastrofen men hålla uppe trycket genom att låta amerikanerna fortsätta känna av stängningen av statsapparaten. Tanken är att det ska pressa Obama att gå med på nedskärningar av statens utgifter.

Miniseger

Något presidenten signalerat att han är beredd att göra så länge han inte förhandlar under hot och så länge de inte försöker stoppa hans främsta reform, den allmänna sjukförsäkringen.

Hoten är fortfarande där men eftersom de inte är lika uttalade kanske Obama är beredd att ge republikanerna den minisegern för att undvika värre bekymmer.

Scenförändringen kom plötsligt om än inte helt oväntat. Någon gräns verkar finnas även för de mest extrema republikanernas självdestruktivitet.

Färska opinionsmätningar från institutet PEW talar sitt tydliga språk. Bara 28 procent av amerikanerna säger att de ser positivt på republikanska partiet. Det är tio procent färre än i september och den lägsta siffran sedan frågan började ställas i opinionsmätningar för 20 år sedan.

Självmordstaktik

Nästa år är det mellanårsval i kongressen. Normalt brukar det missgynna det parti som innehar presidentposten. Men "tokhögerns" sätt att stänga statsapparaten och driva fram landet mot en finansiell avgrund har retat väljarna till den grad att de ser ut att straffa det republikanska partiet istället.

Det kan till och med få återverkningar på presidentvalet 2016.

Moderata krafter inser att den självmordstaktik partiet ägnat sig åt de senaste veckorna inte håller.

Om den insikten räcker för att nå fram till en uppgörelse är en annan sak.

I botten ligger en ideologisk konflikt där Obama vill öka statens roll i det amerikanska samhället medan republikanerna vill minska den.

USA har en gigantisk statsskuld som på sikt måste ner. Republikanerna ser chansen att kraftigt skära i många av de statliga programmen de ogillar. Vilket skulle slå hårt mot de fattigaste.

Renläriga

Obama och demokraterna är beredda att skära ner men bara om republikanerna går med på att höja en del skatter. Något de renläriga Tea Party-republikanerna tycker vore värre än att tvingas svälja fiskolja.

Förhandlingarna lär knappast bli lätta och inte gå snabbt.

Så även om det omedelbara hotet om en finansiell härdsmälta minskat kommer det att fortsätta hänga över världen ett bra tag framöver.