Slog femåring – pappan frikänns

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-14

Erkände slagen - tingrätten menade att slagen inte var tillräckligt hårda

En pappa i södra Skåne frikänns, trots att han erkänt att han slagit sin femåriga dotter.

Tingsrätten anser att slagen inte ska bedömas som misshandel.

Reaktionerna på domen lät inte vänta på sig.

– En felaktig dom. Jag utgår ifrån att den kommer att justeras i nästa instans, säger Göran Harnesk, generalsekreterare i Barnens rätt i samhället (Bris), till TT.

Enligt tingsrätten har den 54-årige Skånepappan flera gånger daskat till flickan i baken. Men tillrättavisningarna har inte varit tillräckligt varaktiga och intensiva för att han ska straffas. Smärtan har heller inte varit tillräckligt allvarlig, enligt domstolen. Göran Harnesk tycker att det är fel sätt att resonera.

– Nolltolerans gäller. Ett barn kan fara illa även om det inte känner fysisk smärta. Det är kränkningen som är avgörande, säger han.

Trovärdigt intryck

Rättens ordförande och en av nämndemännen var skiljaktiga och ville döma pappan till böter för ringa misshandel. Rätten var däremot enig i att helt fria flickans 42-åriga mamma, som erkänt att hon vid ett tillfälle ”knäppt till” flickan i huvudet när hon varit trotsig. Detta når enligt domen inte upp till nivån för straffbar misshandel.

Det var flickan själv som spontant började berätta om bestraffningarna för en sköterska när hon var på femårskontroll. I senare videofilmade förhör ska flickan ha sagt ”Pappa har slagit mig i gumpen så att det gjorde ont när han har kommit hem från jobbet och varit jättearg ...Också mamma har slagit till mig en gång i huvudet så att det gjorde ont”.

Enligt tingsrätten ger flickan ett moget och trovärdigt intryck. Föräldrarna har förklarat sitt handlade med att dottern varit trotsig.

Tydlig lagstiftning

Barnombudsmannen (BO) Lena Nyberg får inte kommentera enskilda domar, men hon poängterar att Sverige har en väldigt tydlig lagstiftning när det gäller barnmisshandel.

– Vuxna får inte använda fysisk bestraffning eller våld mot barn.

BO anser att det behövs en ny informationskampanj om vuxnas våld mot barn liknande den som fanns när lagen om barnaga infördes 1979.

– Nu finns en ny generation av föräldrar som kanske skulle behöva information att detta är förbjudet och vad skulle de skulle kunna göra i stället för att använda våld när de känner att de inte klarar av situationen, säger Nyberg.

TT har inte nått åklagaren, men advokat Hans Hulthén, som representerar flickan, säger till Skånska Dagbladet att han överväger att överklaga till hovrätten.

TT