Sjukskrivningarna minskar i länet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-03

Sjukfallen ned med 3000

Försäkringskassan och landstingets sammarbete för att få ner antalet sjukskrivningar är framgångsrikt. De senaste två åren har antalet sjukfall minskat med närmare 3 000.

I tre år har närmare 800 läkare, sjukgymnaster och andra landstingsantsällda genomgått utbildning hos Försäkringskassan. Resultatet är betydligt färre sjukskrivningar.

– Vi har en väldigt bra trend, säger försäkringschef Birgitta Wågbrant vid Försäkringskassan till Östgöta Correspondenten, som menar det i dag finns en bättre kunskap om att sjukskrivning inte alltid är bästa sättet att bli frisk.

Ska försörjas av arbete

Att de minskade sjuktalen kan bero på att Försäkringskassan ställer hårdare krav på patienterna än tidigare håller hon inte med om.

– Jag tycker inte man kan dra slutsatsen att vi blivit hårdare. Det är politikerna som styr vårt jobb och i dag finns en grundsyn att människor ska försörjas av arbete. Det påverkar också Försäkringskassans förhållningssätt, säger Birgitta Wågbrant.

Linköping friskast

Skillnaderna i länet är dock stora. Det så kallade ohälsotalet, som är Försäkringskassans mått på frånvaro som ersätts med sjukförsäkring är lägst i Linköping och högst i Motala.

– Det som påverkar är att Motala historiskt sett haft fler sjukersättningar, det som tidigare kallades förtidspension. Det är också en kommun med lägre utbildningsnivå och som drabbats av stora företagsnedläggningar, säger Birgitta Wågbrant till Östgöta Correspondenten