Vart femte barn får inga sparpengar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-10

Föräldrarnas sparande varierar kraftigt

Många sparar Sju av tio föräldrar sparar till sina barn. Mest sparar inte helt oväntat de hushållen som har högst inkomst och få barn.

Nästan sju av tio föräldrar sparar en summa pengar till sina barn varje år.

Men sparandet varierar kraftigt och ju fler barn i hushållet, desto mindre blir sparbeloppet.

Det visar Länsförsäkringars undersökning.

Stort kapital behövs Enligt Länsförsäkringarns ekonom behöver barnen ett större sparande i dag än tidigare.

– Att ha ett sparkapital är en trygghet alla bör ha. Det behöver inte vara stora summor pengar som man lägger undan. Det viktiga är att ha en buffert och något att falla tillbaka på, säger Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringars privatekonom.

Men hur mycket bör man spara som förälder?

– Det är svårt att säga. Jag tycker man ska spara så mycket som hushållsbugdgeten tillåter. Det beror ju på vilken ekonomi man har i hushållet. Men det är alltid bra om man kan sätta av en liten summa för det är bättre än ingenting. Sparar man under en lång tid blir det en stor summa till slut.

Vilken typ av sparande bör man välja?

– Man gör välja ett aktierelaterat sparande, gärna i aktiefonder för att få möjlighet till bästa möjliga avkastning. Man bör inte satsa på enbart banksparande för det ger historiskt sett en lägre avkastning, säger Elisabeth Hedmark.

Höginkomsttagare

69 procent av föräldrarna i undersökningen sparar en summa pengar till sina barn varje år. I genomsnitt blir det 3 824 kronor per barn och år.

Men ju högre inkomst, desto större sparande. Hushållen med högst inkomster sparar i genomsnitt 6 916 kronor per barn och år.

Av de föräldrar som har hushållsinkomster på 55 000 kronor eller mer före skatt sparar 25 procent mer än 10 000 kronor årligen per barn.

Vad vill föräldrarna att pengarna ska användas till?

– Den frågan ställde vi inte. Men de här pengarna kommer väl till plats när man ska ta de första kliven ut i vuxenlivet. Det kanske räcker till en insats när man ska köpa bostad, man kanske vill köpa möbler eller resa lite. Det är väldigt mycket. Barnen behöver ett lite större sparkapital i dag än vad man behövde för ett tiotal år sedan. Framför allt eftersom boendet blivit så mycket dyrare.

Sparar inte alls

Lägst sparbelopp får inte oväntat barn som har flera syskon och föräldrar med låg inkomst.

Av de föräldrar vars hushållsinkomst är under 30 000 kronor i månaden före skatt , uppger var tredje förälder att de inte sparar alls till barnen.

– Generellt sett är svenskar duktiga på sparande. Men finns det fortfarande en grupp som hade behövt ett bättre sparkapital för sina barn och det är låginkomsttagare, säger Elisabeth Hedmark.

Men det finns även geografiska skillnader. I Blekinge uppger 76 procent av föräldrarna att de sparar till sina barn, att jämföra med Västernorrland där motsvarande siffra är 62 procent.

I Stockholms län sparar föräldrarna i genomsnitt 4 757 kronor per år, att jämföra med Gotland där föräldrarna sparar endast 2 411 kronor per år.

4 617 svenskar telefonintervjuades i undersökningen och svarade bland annat på frågan "Hur mycket pengar sparas totalt till detta/dessa barn per månad eller år?"