Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Föll mot döden när linan brast

Publicerad 2011-09-04

Svensk artist störtade handlöst mot marken

STRAX INNAN DÖDSFALLET Här hänger saxofonspelande Finn Martin längs en husvägg i tyska Leipzig – minuter senare störtar han ner mot marken. Hans liv gick inte att rädda.

Saxofonisten Finn Martin, 49, var känd för sina spektakulära framträdanden. På en festival i Tyskland hängde han flera meter upp i luften.

Då brast linan – och svensken störtade mot döden.

Han har spelat på scener över hela världen – nära släktingar beskriver hur han turnerade med världsartister som Chaka Khan och Aretha Franklin. Men det var genom sina egna spektakulära shower där han sakta hissades – till synes gick – ner längs svindlande höga fasader som Finn Martin gjorde sig ett namn i Europa.

Finn Martin omkom i den tragiska fallolyckan. Han hade uppträtt längs husfasader i flera år.

–  Han var en världsartist, en topp tio-saxofonist i världen, men nästan okänd i Sverige, säger kusinen Peter Martin.

Allt gick bra – först

Finn Martin var bokad för en fasadshow på stadsfestivalen Passagenfest i Leipzig i fredags. Evenemanget har tusentals besökare och många hade samlats för att se Finn Martins uppträdande.

Han började längst upp på ett hus i centrala delen av staden. Allt gick bra under första delen av showen – Finn Martin spelade och tog sig ned längs fasaden. Men med 20 meter kvar hände det. Något brast i utrustningen och Martin störtade handlöst ner

i marken.

Flera av åskådarna trodde att det som skett var en del av Martins uppvisning. Andra chockades, enligt tidningen LVZ. Ambulans larmades och var snabbt på plats. Men väl framme kunde vårdpersonalen bara konstatera att han hade avlidit av fallet.

Olyckan – ett mysterium

Den tyska polisen ska nu utreda varför olyckan skedde. Händelsen är ett mysterium.

Finn Martin har uppträtt på liknande sätt under många år. 2005 spelade han på fasaden av ett nära 150 meter högt torn

i Köln.

Finn Martin föddes i Sverige men har bott utomlands under många år. Han försörjde sig som musiker under stora delar av sitt liv.

– Vi har känt varanda sedan vi var små. Han var en fantastisk person, säger kusinen Kristina Östberg.

– Han var en levnadskonstnär och musiker ut i fingerspetsarna. Han hade varit med om så mycket, han har varit med

i Luc Besson-filmer och han har spelat med världsartister. Finn brann för afrikansk musik och fasadshowerna var ett sätt att finansiera musikprojekt

i bland annat Västafrika, säger Peter Martin.