Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

– Faran finns alltid med oss

Uppdaterad 2011-04-02 | Publicerad 2011-04-01

Stridspiloternas vardag är nära faran - nu möts deras familjer också av hot

Stridspiloterna har mött faran varje dag på träning.

I Libyen blir det blodigt allvar – och inga marginaler.

– Jag har nära vänner och kollegor som har omkommit både på övningsuppdrag och vid internationella insatser, säger Anders, erfaren jaspilot och operationschef vid den svenska Libyeninsatsen.

Klockan 09.00 imorgon bitti lyfter de första tre jasplanen från F17 i Ronneby för att påbörja sitt uppdrag i Libyen. Sveriges första insats med stridsflyg på femtio år.

Den Nato-ledda insatsen är inte okontroversiell. Det finns enligt flygvapnet en hotbild mot både piloterna och deras familjer. Dels hot från svenska politiska extremister men också från libyska terrorister, här har ingen har glömt Gaddafis sprängning av ett flygplan över Lockerbie 1988.

Blandade känslor

Vid presskonferensen ute på flygfältet står det enbart chefer och markpersonal i skuggan av det 14 meter långa Jas 39 Gripen-planet som förberetts med automatkanon och robotar. Ingen av de tio utvalda piloterna är där.

– Piloterna har mycket att göra med att hitta rätt i den här operationen och just utifrån erfarenheter från andra länder vill man inte röja sin identitet för att skydda familjerna, förklarar Anders.

Han säger att piloterna är allt stolta över att stödja FN:s resolution om att skydda civila, men att känslorna inför avresan ändå är blandade.

– Det är roligt att utöva det man som yrkesman tränat för länge och är mentalt förberedd på men som människa känns det tragiskt att det här ska behövas.

”Tränat varje dag”

Först strax före start i morgon räknar flygvapnet med besked om vilken bas i Medelhavet svenskarna ska landa på.

Anders var till nyligen närmaste chef och flygande kollega till de tio piloterna. Han kommer att åka tillsammans med dem men tar då plats bakom ett skrivbord för att leda operationen minut för minut – på säkert avstånd från striderna.

– Jag tror de är nervösa, laddade och spända. De flesta killarna har flugit mellan 10 och 20 år och tränat i princip varje dag för det här.

Oroliga familjer

Normalt ordnas möten för att förbereda anhöriga vid utlandsinsatser – den här gången finns inte tid. Ikväll är det fredagsmys för piloterna och deras familjer för sista gången på minst tre månader.

När de tre jasplanen lyfter ligger piloternas fokus på uppdraget. Kvar på marken står fruar och barn med oron.

– Min egen familj hade hellre sett att jag var kvar hemma men mentalt är de förberedda. Jag och min fru har levt ihop i 25 år och våra barn har växt upp med att det finns faror i stridspilotens dagliga arbete. Faran finns alltid med oss men vi har ett starkt socialt nätverk mellan familjerna.