Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Fridolin: Höj lärarlönerna

Publicerad 2011-06-18

Fler måste vilja bli lärare och yrkets status måste höjas.

Nu kräver Gustav Fridolin (MP) högre lärarlöner.

– De har fått stå tillbaka alldeles för länge. Vi behöver investera i framtiden och satsa på skolan, säger han.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Många väljer bort läraryrket eftersom statusen är för låg – och utbildade lärare är snart en bristvara. Det menar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som i dag går ut i en debattartikel i DN och kräver höjda lärarlöner.

– Finanskrisen har fått bäras av skolan. Trots att det går bra ekonomiskt nu så har vi större barngrupper, sämre lärartäthet och unga människor som väljer bort läraryrket, säger han och fortsätter: 

– Ska Sverige vara ett bra land också om tio år handlar det inte om hur mycket man ler vid budgetdebatten i riksdagen, utan hur mycket barnen ler när de går till skolan.

Mer pengar till kommunerna

I höstens budgetförslag kommer Miljöpartiet att förslå att kommunerna får mer pengar att lägga på skolan och höjda lärarlöner.

Hur mycket pengar det kan handla om vet han inte i dagsläget, men Fridolin säger att partiet kommer att föra samtal med lärarfacken för att ta fram en modell för hur pengarna verkligen ska hamna i skolan.

– Det är en viktig signal att han vill att staten tar ökat ansvar. Tillsammans med vad Anders Borg (M), Socialdemokraterna och Jan Björklund (FP) tidigare sagt öppnar det för det blocköverskridande samtal vi efterlyst i många år, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Kräver statligt ansvarstagande

Gustav Fridolin kräver att staten tar ansvar och menar att Sverige helt enkelt inte råd att spara på skolan.

– Ett enda barn som tidigt hamnar vid sidan av kan komma att kosta 15 miljoner kronor för samhället under sitt liv. Det motsvarar många lärarlöner, säger han.

Aftonbladet har sedan i april öppet granskat den svenska skolan. I maj presenterades den första slutsatsen av undersökningen – att lärarlönerna måste höjas. Granskningen visar bland annat att svenska lärare är underbetalda internationellt och att lärarna haft sämst löneutveckling i kommunerna mellan 1995 och 2010.

Viktig partifråga

Fridolin säger nu att frågan är den framtidsfråga partiet kommer att driva hårdast tillsammans med de globala miljöfrågorna.

– Det handlar om en prioritering. Vi vill hellre satsa på skolan än se skattesänkningar. Ska Sverige vara ett bra land också om tio år handlar det inte om hur mycket man ler vid budgetdebatten i riksdagen, utan hur mycket barnen ler när de går till skolan, säger Gustav Fridolin.