Läsarnas egna skräckhistorier

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-10

Skottlossning, hundbajs och stenkastning – ilskan tar olika uttryck.

Skräckhistorier om grannfejder råder det ingen brist på.

I Aftonbladets läsarundersökning säger sig var femte person vara inblandad i något slags bråk med sina grannar.

Läsarundersökningen på aftonbladet.se visar att två tredjedelar aldrig har bråkat med sin granne, men också att över en femtedel är mitt upp i en grannfejd just nu.

Många läsare har hört av sig med egna historier om hur de har råkat illa ut bara genom att råka bo i närheten av fel person. Grannar som kör fulla, bygger motorcrossbana på tomten brevid eller som använder någon annans trädgård som framfartsväg, är bara några exempel på berättelser där tålamodet hos grannen som råkat illa ut, prövats till bristningsgränsen.

En läsare beskriver hur misstron till polisen i stället visade sig bli en uppvisning i vilka resurser lagens långa arm kan plocka fram när det verkligen gäller. I det fallet blev det rena actionsekvensen, till signaturen "T":s stora förskräckelse. Men polisens medverkan gjorde susen, problemen med grannen löstes.

Löste fejden genom hämnd

Att ge igen med samma mynt är knappast en metod som rekommenderas, men vissa läsare har ändå provat den lösningen. Signaturen "E" berättar om hur han tog saken i egna händer och hämnades på de grannar som kastade sten på hans katt. Sedan grannens trädgård preparerades med ogästvänlig gödning har katten lämnats i fred.

"Det slutade i värsta Chicagostilen"

Min värsta grannhistoria slutade i värsta Chicagostilen. Hade jag vetat hur det skulle bli, vet jag inte om jag hade ringt det där telefonsamtalet. Men det blev i alla fall slut på flera års plåga för hela vår gata.

Vi köpte intet ont anande i ett hus i ett vanligt, lugnt villaområde. Säljaren upplyste dock inte om grannen, en man som var mycket aggressiv på grund av psykisk sjukdom. Denne brukade köra rattfull på gatan, med stor fara för barnen. Bilen var dessutom stulen, och han saknade förstås körkort. Men varje biltur gick bara till och från affären, ett par kvarter bort, för att hämta mer öl. Därför hann polisen aldrig fram i tid, och mitt tålamod brast totalt en dag. I flera år hade mannen plågat folk i hela byn, och trots tillfälliga frihetsberövanden kom han alltid tillbaka.

Grannarna sa att det var lönlöst. Jag ringde NTF för att höra om det verkligen inte fanns någonting att göra. De gav inte heller något hopp, men jag fick ett telefonnummer till någon jag kunde få tala med. Jag fick dessvärre eller dessbättre (?) inte veta vart numret gick. När jag ringde, svarade nog den där mannen med både namn och titel, men i mitt överhettade tillstånd hörde jag inte det. Jag brakade på med alla känsloargument jag hade, skällde ut poliskåren och säkert några till. Det sista jag sa var: "... och Polisen kan ju INGENTING göra!" Då svarade mannen i luren med mullrande röst: "VEM har sagt att VI ingenting kan göra? Jag sätter fem man på detta med en gång!"

Inom två timmar drog fullutrustad kravallpolis genom min tomt för att komma till vår granne. Tre piketbilar och fem vanliga polisbilar omringade grannhuset. Genom köksfönstret såg jag grannen skjuta hagel i vårt staket. Sedan kom det knivar och annat farande. Ur ytterligare en polisbil kom en läkare med en spruta i högsta hugg, och före honom en polis som sparkade in ytterdörren. Kära nån, det blev ju rena rama Cops! Vad hade jag gjort? Allt jag fått lära mig om att hålla sams med grannarna – oavsett vad på äktsvenskt manér – och så ställer jag till med detta?!

Det hela var över på mindre än 40 minuter. Sedan levde vi faktiskt lyckliga i alla våra dagar där på gatan, för den här gången kom den störande grannen aldrig mer tillbaka! Och svensk polis KAN faktiskt göra något!

"T"

"Grannen stympade kastanjeträdet"

Jag var på semester och när jag kom hem såg mitt kastanjeträd ut så här. Det står tre meter in på min tomt. Grannen hade hoppat in på en annans tomt och min tomt för att kapa trädet. Grannen har erkänt.

"J"

"Han visar sig utan kalsonger"

För mig betyder sommarmånaderna att jag, två meter från mitt köksfönster, kommer tvingas bevittna grannens golden retriever släppas ut okopplad och bajsa ner allmänningen utan att hundägaren bryr sig om att plocka upp efter den – någonsin. Har man otur kan man också få en glimt av hundägaren själv; en överviktig man i 75-årsåldern med en total ignorans gentemot de övriga hyresgästerna i huset. Om han visar sig har han antingen bara kalsonger eller en öppen skjorta – utan kalsonger.

Nakenheten och hundbajset gör att jag inte kan ha barnen lekandes på gården! Grillning på uteplatsen undviker man i och med att man måste hoppa på tå mellan högarna för att inte halka på skiten. Jag har försökt att prata med honom, för tro det eller ej; han är inte förståndshandikappad. Utan höja rösten ifrågasatte varför han inte plockade upp efter hunden varpå han frågade mig om det inte var jag som hade skitit på mig och att jag skulle sticka därifrån ögonblickligen.

"A"

"Vattenkokare utanför sovrumsfönstret"

Våra tidigare radhusgrannar placerade sin feta utomhusspa-anläggning 90 centimeter utanför vårt sovrumsfönster. Detta innebar att vi varje dag året runt skulle påtvingas att lyssna på vad som lät som en enorm vattenkokare, som dels måste rengöras minst 40 minuter och dels bubblades i flera gånger varje dag. Helt enkelt skitirriterande eftersom det aldrig mer skulle bli tyst på vår egen uteplats.

Vi valde att flytta eftersom puckona tyvärr vägrade flytta poolen till ett bättre läge längre bort från vårt hus.

"G"

"Kastade sten på katten"

Grannen kastade ofta sten efter våran katt, så en natt smög jag in och vitaminerade deras trädgårdsland med åtta liter gammal spillolja. Det växte aldrig något mer där. Han hade sina misstankar men kunde inte bevisa något.

"E"

"Fick crossbana som granne"

Jag bodde brevid en obebyggd tomt, men när jag kommer hem efter nio månaders jobb utomlands och upptäcker jag att den nya grannen hade byggt fyrhjulskrossbana för barnen.

När jag hade gäster en lördagskväll brakade det plötsligt till fem meter från altanen. Två ungar med var sin motordriven fyrhjuling höll på i två timmar innan de gav sig. Tilläggas bör att jag som närmaste granne var inte tillfrågad och ingen annan heller på bygatan. Jag tog foton och åkte in till miljökontoret och gjorde en polisanmälan på uppmaning av dem. Om vi har någon kontakt i dag?

Nej, men det är är det på granntomten.

"G"

"Han körde över min gräsmatta"

Har en sommargäst till granne. När inte jag är hemma brukar han gena med bil över min gräsmatta, för att det är lättare att lasta av grejer närmare husdörren. Detta nekar han till givetvis, trots att hjulspåren syns.

I fjol råkade jag vara hemma när han genade. Glömmer inte kommentaren när jag började skälla på honom. ” Ojdå, jag trodde inte du var hemma”. Sen kom ursäkterna att han alltid fick göra så för de tidigare ägarna, att det inte bara är min väg och att hans infart ligger så långt bort från huset.

Jag har bott här i 13 år, så han har ändå klarat att lurpassa på mig rätt länge.

"T"

Vad är din värsta
grannhistoria?

Följ ämnen i artikeln