Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"De flesta studenter går back varje månad"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Hyran slukar allt mer av ekonomin.

Många studenter har svårt att få ekonomin att gå runt.

Unga som jobbar får flera tusenlappar över varje månad, medan studenterna inte får mycket kvar. Det visar en ny analys från Swedbank.

– Gapet mellan arbete och studier har ekonomiskt blivit allt större och kan bidra till att många tvekar att studera vidare. Valet förenklas inte av att man dessutom kan tvingas arbeta parallellt med studierna för att klara sig ekonomiskt, säger Erika Pahne ekonom på Institutet för Privatekonomi.

Många går back

Tittar man bakåt tjugo år så har situationen för studenter försämrats. När alla nödvändiga kostnader är betalade har dagens studenter 300 kronor mindre över än för tjugo år sedan. Det är en försämring med 24 procent.

Unga ensamstående som istället valt att jobba har däremot fått det bättre. Hundra procent bättre, eller drygt fyratusen kronor mer i månaden.

– Det är väl ingen överraskning direkt, säger Elin Rosenberg, ordförande i Sveriges förenade studentkårer, SFS.

– Bilder är ännu sämre än vad den här rapporten visar, de flesta studenter har inget över utan går snarare back varje månad, fortsätter hon.

Ekonomin källa till stress

Hon är kritisk till att Swedbank utgått från att studenterna har bostadsbidrag när de analyserat ekonomin. Enligt SFS:s egen undersökning har bara var femte student bostadsbidrag.

– Det är otroligt många studenter som känner stor ekonomisk oro. De flesta studenter klarar inte en oförutsedd kostnad på tusen kronor och många har inte riktigt råd med kurslitteraturen, menar Elin Rosenberg.

Enligt Swedbank är det högre boendekostnader som är boven i dramat. I fast penningvärde tar hyran idag 31 procent av studentens disponibla inkomst, jämfört med 18 procent 1989. Dessutom har studenternas utgifter höjts mer än för den genomsnittliga konsumenten.