Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Ett hot mot monarkin”

Publicerad 2011-12-07

Moderaten Andreas Norlén vill inte ha mer insyn i kungens plånbok

När kungens plånbok diskuterades i riksdagens kammare blev det stundtals hetsigt.

Det slutade med att regeringen kördes över när riksdagen fattade beslut om ökad insyn i hovets ekonomi.

– Det ligger i tiden med ökad insyn och nu är tiden mogen, sa Sven-Erik Österberg (S).

I frågan om ökad insyn av de skattemedel som går till de kungliga hovstaterna finns det stora skillnader mellan riksdagens partier. Alliansen tycker det är bra som det är medan en majoritet bestående av oppositionen med S, V, MP och SD vill skärpa redovisningen av statsbidragen till kungen och kungafamiljen.

Oppositionen gick segrande ur striden och vann riksdagsomröstningen med siffrorna 146–144.

Ska inte redovisas för allmänheten

Konstitutionsutskottet, KU, vill att regeringen tar kontakt med Riksmarskalkämbetet för att se över hur statsbidragen till hovet redovisas. Men redovisningen ska ske ”med respekt för statschefens privata sfär”. Det betyder att kungens privata pengar inte behöver redovisas för allmänheten.

– Om hälften av pengarna inte redovisas i dag finns skäl att, i det moderna Sverige, redovisa mer, sade Sven-Erik Österberg (S), ledamot av KU, efter beslutet i utskottet.

Nästa år får den kungliga hovstaten 123,5 miljoner kronor ur statskassan.

Mia Sydow Mölleby ifrågasatte

I riksdagsdebatten var det tre personer som utmärkte sig extra, förutom Andreas Norlén och Sven-Erik Österberg var det också Mia Sydow Mölleby (V). Hon ifrågasatte bland annat varför det i alla andra sammanhang är självklart med transparens när det kommer till skattepengar, men inte när det handlar om hovet.