Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

74 av 108 elever sköljdes bort

Uppdaterad 2012-03-09 | Publicerad 2012-03-08

Föräldrar till döda och saknade barn ber framför skolan där 74 elever sköljdes bort av tsunamin.

En helt vanlig skoldag förvandlades till ett hav av död.

74 av 108 elever på skolan dog när tsunamin svepte in över Japans östkust för snart ett år sedan.

Fortfarande saknas fyra av de döda eleverna.

Det har snart gått ett år sedan Japan skakades av den allvarligaste jordbävningen som drabbat landet sedan mätningarna påbörjades. Den utlöste en tsunamivåg som drog in över landets östkust och svepte med sig hela städer och skördade tiotusentals dödsoffer.

Ett ödesdigert beslut

Prefekturen Miyagi drabbades värst och en av de största tragedierna inträffade vid Okawa lågstadieskola i Ishinomaki. 74 av de 108 eleverna som gick på skolan dog. Fortfarande saknas fyra av dem. Ett olyckligt beslut från lärarna fick ödesdigra konsekvenser, skriver Modern tokyo times.

När jordbävningen, med magnituden 9,0 på richterskalan, inträffade strax före klockan 15 den 11 mars, hade skoldagen börjat lida mot sitt slut på skolan. Några elever hade redan hämtats av sina föräldrar, men många var fortfarande kvar på skolan när marken började skaka.

10 meter hög våg

Lärarnas första tanke när larmet gick var att ta barnen med sig och fly upp på en höjd. Men snart upptäckte de att träd hade fallit över vägen och det skulle därför bli både svårt och farligt att ta sig dit.

En diskussion bland lärarna följde om vilket som nu var det bästa alternativet – allt medan tiden gick. Till slut bestämde de sig för att söka skydd på en upphöjd bro. Men de hann aldrig dit. Den 10 meter höga vågen sköljde in över skolan och slukade allt i sin väg. När vattenmassorna hade dragit sig tillbaka var 74 barn och tio ur skolpersonalen döda.

Endast åtta överlevde

Av de 34 barn som överlevde hade 26 av dem hämtats av sina föräldrar. Endast åtta av barnen som var kvar på skolan överlevde.

Katsura Sato förlorade sin dotter.

"Efter jordbävningen hörde jag att de skulle bli en tsunami, men hon var på skolan, så jag trodde att hon skulle vara säker. Jag vill bara veta hur hon hade det under de sista minuterna."

Elever saknas fortfarande

Fortfarande ett år senare återstår mycket arbete för att återuppbygga de områden som ödelades av katastrofen. Men ännu längre tid lär det ta för de emotionella såren att läka. Naomi Hiratsukas dotter är en av dödsoffren från skolan som fortfarande inte har hittats.

"Jag kommer aldrig att finna frid om jag inte hittar henne. Inte heller hon kommer att göra det, där hon är"