Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

S–toppar skickade sms till Petter – av misstag

Uppdaterad 2012-05-22 | Publicerad 2012-05-21

När Petter Persson skaffade en ny telefon började plötsligt flera socialdemokratiska toppnamn ringa och sms:a.
– Folk började skicka grattis-sms till "Carin" och då förstod jag att det var Carin Jämtin som folk trodde att de skickade sms till, säger Petter Persson till SVT.

För sex år sedan skaffade Petter Persson en ny mobiltelefon.

Det dröjde inte länge innan märkliga sms och samtal började strömma in. Flera av samtalen kom från tidningar. Alla verkade söka någon ”Carin”.

– Jag förstod inte vem Carin var eller varför hon söktes. Till slut så sa jag till tidningarna att de hade fått fel nummer, säger han till SVT:s Gomorron Sverige.

Grattis-sms

Det blev lugnt i några år. Men i och med att Håkan Juholt tillträdde som ny partiledare började sms:en komma igen. Då insåg han vilken Carin de sökte – socialdemokraternas nuvarande partisekreterare Carin Jämtin.

– Folk började skicka grattis-sms till "Carin" och då förstod jag att det var Carin Jämtin som folk trodde att de skickade sms till, säger Petter Persson.

Jämtin hade då nyss tillträtt som ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

Petter sa till folk som ringt att de hade fel nummer. Han kontaktade till och med till Socialdemokraternas partihögkvarter för att få stopp på missförståndet. Men det hjälpte inte. Sms:en fortsatte komma.

”Orimlig nyhetsrapportering”

Då började han busa i stället. Håkan Juholt och LO:s förra ordförande Wanja Lundby-Wedin var två av dem som inte insett att de fortfarande skickade sina meddelanden till fel person.

När det stormade som värst kring Juholt skickade förre S-ledaren bland annat följande sms till Petter:

”Jonas Morian en enskild medlem kräver min avgång och det toppar nu Expressens webb. Det är Faan orimlig nyhetsrapportering”.

Och Petter svarade:

”Ja det är det verkligen. Känns som vissa gör dessa uttalanden bara för att få mediautrymme. Tragiskt. Speciellt i dessa tider när medlemmarnas stöd verkligen behövs. Att media också skriver vad som helst bara för att få sälja lösnummer gör tyvärr inte saken bättre”.

– Så länge det inte gjorde någon skada kändes det okej, säger Petter Persson till SVT.

Juholt: Underhållande

Nyligen berättade Petter Persson för P3:s program Christer om missförståndet. Samma dag kontaktade Petter Juholt, som tyckte radioinslaget hade ett ”stort underhållningsvärde”.

Carin Jämtins och Juholts pressansvariga bekräftar att sms-växlingen har ägt rum, men vill inte kommentera den.