Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så ska gubbsjuk slippa bli sjuk gubbe

Publicerad 2012-04-17

Sexkampanj för seniorer väcker känslostormar

Så här ska pensionärer inspireras till säkrare sex.

Men den sensuella kampanjen har fått amerikanerna att sätta morgonkaffet i halsen.

– Larvigt. Det här är ju helt naturligt, säger Birgitta Mardisoo, 75.

Birgitta Mardisoo, 75, med sambon Olof, 88, tycker det är viktigt att pensionärers sexliv uppmärksammas. De träffades för nio år sedan och snart åker de på kärlekssemester till Kanarieöarna.

Könssjukdomar bland pensionärer i Florida har ökat med 71 procent de senaste fem åren. För att bryta den dystra trenden vill organisationen ­”Safer sex 4 seniors” (Säker sex för seniorer) att pensionärerna tar fram kondomen i stundens hetta.

”Narr av äldre”

I en kampanjvideo som lanserades för några dagar sedan poserar pensionärer i olika sexställningar framför kameran.

Trots att kläderna inte ens har åkt av har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Vissa tycker videon gör narr av gamlingar, andra är rent chockade och har reagerat med avsky, skriver Daily Mail.

Färre i Sverige

En förklaring till sjukdomsökningen i Florida, USA:s pensionärsmecka, kan vara att äldre som träffar en partner inte räknar med den nya kärlekens promiskuösa förflutna.

I Sverige är däremot inte ökningen i åldersgruppen riktigt lika alarmerande. Smittskyddsinstitutets statistik på antal fall av klamydia i åldergruppen 60–69 ligger på 0,1 procent, för människor över 70 är siffran noll procent.

– De som drabbas är förmodligen bara swingers, säger sexologen Olle Waller.

Pensionärsparet Birgitta, 75, och Olof, 88, tycker inte att filmen är något att chockas över.

– Det här är ju riktig akrobatik. Det är något fint. Så länge hjärtat ­orkar ska man fortsätta, många unga tror att vi äldre slutar ha den där känslan för varandra, ­säger Birgitta.

”En rejäl gubbe”

När de träffades för nio år sedan var de inte heller speciellt oroliga för att drabbas av könssjukdomar.

– Man får se till så att man inte träffar någon flirtfågel som sprungit runt överallt. Det ska ­vara en rejäl gubbe som tycker om fåglar och ­natur, säger Birgitta.