Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Åtalas för mordet på den 63-årige mannen

Uppdaterad 2015-01-20 | Publicerad 2014-11-07

"Tapetserade om i rummet där mordet skedde"

63-åringen hade varit spårlöst borta i drygt två år när hans kropp hittades nedgrävd i en åker nära bostaden utanför Kalmar.

Han hade skjutits till döds med ett hagelgevär.

I dag åtalades ett par i 25-årsåldern för att ha genomfört det överlagda mordet.

För att dölja dådet hjälptes de båda åtalade att undanröja bevis.

Bland annat skaffade de undan 63-åringens kläder och andra personliga tillhörigheter. Bland annat ska hans pass ha eldats upp och hans mobiltelefon slängts i en gödselbrunn. De har därefter sanerat och renoverat det rum där mordet skedde.

Enligt åtalet tapetserade de om och bytte matta.

Åklagaren, Gunilla Öhlin, gör gällande att mordet skedde i mannens bostad slutet av augusti-början av september 2012 i Norra Förlösa utanför Kalmar. Det ska ha varit väl planerat och efterarbetet pågick fram till hösten/vintern 2012.

Motivet har enligt åklagaren varit pengar och kärlek. 63-åringen var enligt åklagaren god för mellan 50 och 60 miljoner kronor, pengar som de båda ska ha varit ute efter.

Helt avgörande för utredningen var att den nu 23-årige misstänkte mannen blev förtjust i en kvinna i Missing people, den ideella organisationen som var med i sökandet.

– Jag spelade med och sa: ”Om du vill ha en framtid med mig måste du vara ärlig”, har kvinnan berättat i en intervju tidigare.

Mannen berättade därefter i detalj hur han på uppmaning av sin dåvarande sambo sköt 63-åringen, hur han dagen innan grävt en grop med hjullastare i en åker på sina egna marker, hur kroppen rullades in i en presenning och därefter grävdes ner i gropen.

Ovanpå slätades marken ut så att inget syntes - avsikten var att kroppen aldrig skulle hittas.

23-åringen pekade ut platsen för kvinnan och när polisen först borrade där markerade liksökhundarna. När området grävdes upp hittades kroppen.

Vid den tekniska undersökningen visade sig allt stämma - färgen på repet som kroppen rullats ihop med, och de specifikt beskrivna skottskadorna på kroppen med mera.

Mannens sambo skulle ha gjort ett mordförsök tidigare med en skogsmaskin och planerat arrangera det hela som en olycka, något som hon inte kunde genomföra själv.

Mordet, hävdade 23-åringen, skedde helt och hållet på sambons initiativ.

Direkt efter mannens erkännande underrättades polisen och han kunde gripas några timmar senare.

Både han och hans sambo häktades som misstänkta. Mannen har inte velat erkänna i polisförhör det han berättat för Missing People-kvinnan. Han nekar till brott liksom hans, numera, exsambo, 26 år.

Båda har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning. Men ingen av dem misstänks lida av någon allvarlig psykisk störning.

En del av allt som 23-åringen berättade för kvinnan från Missing people spelades in. Inspelningarna är nu en del av bevisningen.