Chattvännen dök upp med kniv och buntband

Publicerad 2014-10-01

Möttes på Wordfeud – nu döms han till fängelse och utvisning

Kvinnan mådde dåligt och fann tröst i sin nyfunna vän på nätet.

När hon försökte avsluta relationen dök den 21-årige amerikanen upp i Sverige – redo att frihetsberöva henne.

Nu döms han till utvisning och fängelse.

Kvinnan och mannen möttes av en tillfällighet på app-spelet Wordfeud under 2012. De spelade mot varandra och började sedan chatta via Kik. De hade en intensiv kontakt och träffades vid ett par tillfällen. När kvinnan, som är bosatt i Stockholmsområdet, lät relationen glida ut i sanden ville mannen i stället ha mer.

Han tog sig till Sverige och dök upp utanför hennes hem.

Hade med sig jaktkniv och buntband

Den nionde april 2014 kallades polisen till kvinnans adress och där kunde man gripa amerikanen. Då hade han med sig bland annat en jaktkniv och tre buntband med färdiga öglor på. I hans bil hittades också eltejp och en nylonlina. I ett anteckningsblock som tillhör mannen hittade man dokumentation över flickans skolgång och andra noteringar om hans besatthet.

– Han ville hämta minnessaker från flickan han hade haft kontakt med och sa att anledningen till att han hade med sig rep var för att han skulle ut och campa, säger Björn Törnell som är mannens försvarare.

Man kunde senare visa hur mannen sökt på nätet om vad straffet för mord är i Sverige.

Utvisas i 10 år

Hovrätten går på tingsrättens linje och dömer mannen för försök till olaga frihetsberövande. Han får ett års fängelse och döms även till utvisning i tio år samt 14.000 kronor i skadestånd.

– Vi ville att han skulle dömas till försök till människorov, vilket ger ett högre straff. Det fanns uppsåt till det, säger Tomas Mattsson som är kammaråklagare.

Ingen av parterna kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.

Vill du veta mer om fallet? Titta på Brottscentralen 19.00.