Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Secret Service-chefen avgår efter skandaler

Publicerad 2014-10-01

Sedan en knivbeväpnad exsoldat tog sig in i Vita huset för två veckor sen har kritiken mot Secret Service varit hård.

Nu avgår den ytterst ansvariga för presidentens säkerhet, Julia Pierson.

– Ett nytt ledarskap för byrån var nödvändigt, säger Vita husets talesman Josh Earnest.

Amerikanska Secret Service ansvarar för presidentens och vicepresidentens säkerhet, men för två veckor sedan lyckades en 42-årig exmilitär ta sig in i Vita huset – beväpnad med kniv.

Sedan dess har kritiken varit hård mot att ett sådant misstag kunde ske, och den högsta chefen Julia Pierson har bland annat ställts inför en kritisk utfrågning i amerikanska representanthuset så sent som i går.

Vid 21.30-tiden svensk tid meddelade chefen för det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet att Julia Pierson avgår och att en före detta höjdare vid Secret Service, Joe Clancy, återkommer för att bli tillfällig chef.

Enligt AP säger president Barack Obama att Piersons avgång är för Secret Services bästa.

– Presidenten kom till slutsatsen att ett nytt ledarskap för byrån var nödvändigt, säger talesmannen Josh Earnest enligt tv-kanalen Fox.

Rusade runt med kniv i Vita huset

Det var den 19 september som Omar Gonzales, en 42-årig exsoldat, tog sig över staketet som omgärdar Vita huset och lyckades ta sig in i själva huset innan han övermannades av Secret Service-personal.

– Det som hänt är helt oacceptabelt, sa Julia Pierson till Washington Post då.

Jeh Johnson, chef för inrikessäkerhetsdepartementet, skriver i ett uttalande att en oberoende expertpanel ska utreda händelsen den 19 september, men också se över om det behövs en större utredning kring hur Secret Service arbetar.

Obama åkte hiss med beväpnad man

På onsdagen framkom också att presidenten, under ett besök i Atlanta, hamnat i en hiss tillsammans med en beväpnad privat säkerhetsanställd med kriminellt förflutet, enligt BBC som fått händelsen bekräftad av en anställd hos säkerhetstjänsten.

Mannen i hissen ska flera gånger ha dömts för misshandel och överfall, skriver The Washington Post. Det är endast anställda hos Secret Service som har lov att bära vapen i närheten av presidenten och de ska ha fattat misstankar när mannen började ta bilder av Obama, rapporterar TT.