Expert: Det går att veta energibehovet, Stefan Löfven

Publicerad 2014-09-04

S-ledaren Stefan Löfven vägrar svara på om Sverige ska bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Hans argument drar åt rött i Aftonbladets lögndetektor.

Vi granskar:

"Vi vet inte hur energibalansen ser ut i Sverige 2030, 2040" säger S-ledaren Stefan Löfven och undviker att svara på frågan om Sverige ska bygga nya kärnkraftsreaktorer. Han understryker att det är viktigt med en överenskommelse om hur framtidens energibehov ser ut. "Och inte bara läsa på energimyndighetens hemsida om hur det ser ut - det kan alla göra".

Förra året svängde Socialdemokraterna i kärnkraftsfrågan. Den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson sa att kärnkraften bör avvecklas och ersättas med förnybara energikällor. Stefan Löfven sa nyligen i SVT:s partiledarutfrågning att han står fast vid att kärnkraften så småningom ska fasas ut - men att det krävs att det finns andra alternativ. När det kan bli verklighet ville han inte svara på.

Experten säger:

Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds universitet, håller inte med om Löfvens argument att man inte kan veta hur energibalansen kommer se ut.

– Man kan veta hyfsat väl hur det kommer att se ut 2030. Dessutom kan man i viss utsträckning politiskt styra hur det blir, säger han.

Energimyndigheten har gjort en utredning om kärnkraft och håller även på med en utredning om hållbar energi som inte är färdig, enligt Lars J Nilsson. Han menar däremot att Sverige redan i dag klarar elförsörjningen utan kärnkraft.

– Det handlar om att ersätta det med annat. De senaste åren har vi exporterat stora mängder el varje år. Vi producerar mer än vad vi använder.

Slutsats:

Enligt experten kan man hyfsat väl veta hur energibalansen kommer att se ut 2030. Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma har tidigare sagt att Sverige måste planera för en avveckling av kärnkraften mellan 2025 och 2045. Enligt honom finns det en planeringsram för 30 twh vindkraft till 2020, vilket motsvarar fem kärnkraftsreaktorer.

Löfvens argument att vi inte vet hur energibalansen kommer att se ut är därför inte helt sann. Löfven säger däremot att det inte räcker med att utgå ifrån Energimyndigheten. Han vill i stället se en överenskommelse om hur framtidens energibehov ser ut.

Följ ämnen i artikeln