C vill straffa dem som ger djuren för mycket antibiotika

Publicerad 2014-05-20

Dödsfallen i Danmark har satt grisfrågan i fokus i den svenska EU-valrörelsen.

Nu kräver Centerpartiet att EU inför gemensamma mål om minskad användning av antibiotika – och att de som inte följer dem ska straffas.

– Det här är både en folk- och djurhälsofråga, säger partiledaren Annie Lööf (C).

I helgen uppmärksammades det att fyra danskar dött de senaste åren av blodförgiftning sedan de smittats av stafylokockbakterien MRSA. Det har visat sig att nio av tio danska grisar bär på bakterien, som är resistent mot de flesta former av antibiotika. Det gör att den inte går att behandla i de fall där den överförts till människor.

Nyheten har lett till att frågan om grisar och antibiotika hamnat i centrum av den svenska valrörelsen inför EU-valet på söndag. Just nu duggar utspelen tätt från kandidater på både höger- och vänsterkanten.

C kräver gemensamma mål

I dag lanserade C-ledaren Annie Lööf ett nytt förslag. Partiet kräver nu att EU inför gemensamma mål för att få ned användingen av antibiotika när det gäller djurskötsel. Partiet vill se att målet ligger på samma nivå som användningen ser ut i Sverige i dag. I dag finns det en gemensam strategi i unionen, men det är bara Sverige som lever upp till den.

– Man ska inte bli sjuk av den mat man äter. I dag ser vi ett antal orosmoln som vi måste ta på allvar. Dels det som sker i Danmark, men vi ser också att det finns fler sjukdomsfall under de senaste åren där man inte lyckats bota människor med infektioner eftersom de varit resistenta, säger Annie Lööf.

De bindande målen som partiet vill se ska kopplas till sanktioner som ska drabba de gårdar där reglerna inte följs. Straffet ska bland annat kunna innebära indraget jordbruksstöd.

– Den modellen har vi redan på annat håll. Vi måste få ordning på den här frågan. Det kan inte vara så att man tar fram en väldigt bra antibiotikastrategi och sedan skiter 27 av 28 medlemsländer i att följa den. Det gör mig less.

Vill se bättre djurhållning

Enligt Annie Lööf är det stora problemet att man i många av EU:s länder är alldeles för frikostig med antibiotikan.

– Vissa EU-länder överanvänder antibiotika i tillväxtfrämjande syfte. I Sverige ger man det till djuret som är sjukt, i Danmark och andra länder ger man det till hela flocken för att förebygga skador. Det gör att att resistensen ökar och det kommer vara en stor folkhälsofråga framöver.

Hon menar också att den dåliga djurhållningen i stora delar av Europa gör att användingen ökar ännu mer.

– Djuren blir sjuka på grund av den stress som uppstår när djurhållningen inte funkar. Hela EU behöver samma goda djurhållning som vi har här i Sverige, där vi även har lägst antibiotikaanvändning i EU.

Dessutom vill Centerpartiet göra det förbjudet för veterinärer att sälja antibiotika. Man har sett att delar av yrkeskåren tjänar stora pengar på det runt om i Europa.

Följ ämnen i artikeln