Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Socialdemokraterna valspurtade i Farsta Centrum

Publicerad 2014-05-25

Med ett försvarligt gap till alliansen hoppas Stefan Löfven (S) vända de senaste EU-valens trend för Socialdemokraterna.

Mot sig har han facit efter tre val där hans parti gått back.

– Jag tror vänstervinden kommer hålla i sig in i höst.

Strax efter klockan två rullade Socialdemokraterna turnébuss in mot sista anhalten, Farsta Centrum.

För Socialdemokraterna har inget av de senaste tre EU-valen varit en framgångssaga. I de senaste opinionsundersökningarna har i stället Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna utmärkt sig.

Ändå vågar Stefan Löfven hoppas på att bryta den nedåtgående trenden i och med dagens val.

– Vi har för vår del gjort en väldigt gedigen valkampanj och vi är uppe i 600 000 människor som vi nått ut till.  Vår målsättning var 500 000, säger en solbränd och välfriserad Stefan Löfven.

Det har ju redan talats om att det blir rekord i valdeltagandet, vad tror du det beror på?

– Jag tror att fler och fler känner att valet har betydelse. Det är klart att då ökar intresset, särskilt med att media rapporterat så mycket från den. Får hoppas att det leder till en lapp i lådan också.

Hur kommer det gynna ditt parti?

– Jag vågar ju aldrig tro på några enskilda mätningar och så där, men jag tror att vi kommer vända trenden i år, inte minst för de schyssta villkor för alla som arbetar som vi lyfter fram.

Blåser en vänstervind

Socialdemokraterna har inte suttit vid makten på snart åtta år, men har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet haft ett stadigt övertag på regeringspartierna.

– Det blåser en vänstervind just nu, men det är mycket vind för extremhögern också.

De konservativa har varit störst i EU-parlamentet de senaste 15 åren. Hur ska ni tackla det?

– Jag har sett att det finns en möjlighet för socialdemokratiska blocket att kanske inte få egen majoritet men åtminstone bli det största blocket i EU-parlamentet. Det har en stor betydelse. Då kan vi få fler socialdemokrater i EU-parlamentet och i rådet.

Följ ämnen i artikeln