Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Rekordhög röstsiffra väntas

Publicerad 2014-05-25

Valdeltagandet i dag ser ut att bli rekordhögt, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Inizio. Hela 56 procent av de svarande i en webbenkät uppger att de kommer ta sig till valurnorna.

Vid den senaste mätningen för två veckor sedan låg siffran på 49 procent. Vid förra EU-valet 2009 var deltagandet 45,5 procent.

– På slutet har intresset verkligen tagit fart. Framförallt bland unga, säger Karin Nelsson på Inizio till Aftonbladet.

– Det här är första gången vi har ett val där sociala medier spelar en stor roll, och många politiker har varit bra på att utnyttja det.

Sverige gick mot strömmen i valet till EU-parlamentet 2009. Till skillnad från merparten av de 26 övriga medlemsländerna ökade valdeltagandet från 37,8 procent 2004, till 45,5 procent. I EU har deltagandet sjunkit successivt från i genomsnitt 62 procent 1979 till 43 procent 2009. Lägst är det i de nyaste medlemsländerna, i det gamla Östblocket.

751 ledamöter ska väljas till Europaparlamentet för de närmaste fem åren. I Sverige ska väljarna rösta fram de 20 ledamöter som ska representera Sverige.

Roligast på valkvällen verkar miljöpartisterna och Gudrun Schymans feminister kunna få. De fortsätter att gå framåt i opinionsmätningarna.

– Frågan om vi kommer in eller inte är förbi. Vi får en eller två platser, sade Schyman.

Även Sverigedemokraterna ser ut att göra debut i Bryssel, men det är något SD-ledaren Jimmie Åkesson räknat med länge. Han valspurtade i all tre storstäder och uppmanade alla att rösta för att inte ge ökat spelrum åt federalisterna. Överallt blev han också utbuad och politiska motståndare skanderade "inga rasister på våra gator", vände ryggen till och visade fulfinger.

Kulmen nåddes på Norrmalmstorg i Stockholm där uppskattningsvis cirka 1 200 personer fanns på plats. Trycket var så stort att polisen till slut spärrade av torget.

– Den här skränfocken som har varit med hela dagen respekterar inte mötesfriheten och polisen kan inte kan få ordning på den, och det tycker jag är bedrövligt, sade Åkesson.

En person greps för våld mot tjänsteman och ett tiotal personer blev rapporterade för störande av den allmänna sammankomsten och avlägsnades med stöd av polislagen.

Miljöpartiet har i senaste Novusmätningen gått om Moderaterna och blivit näst störst.

– Och det var på tiden! sade språkröret Gustav Fridolin i sitt tal i Stockholm.

Partiet har tonat ned EU-kritiken, men hållit fast vid klimatet och miljön som huvudbudskap. MP slåss främst mot Centern om att vara mesta klimatkämpen och den danska grisens bästa vän.

C-ledaren Annie Lööf är nöjd med valrörelsen. Hon tycks ha räddat kvar partiet i EU-parlamentet.

– Jag har lagt hela min själ i det här, sade hon.

Även Kristdemokraterna ser ut att få behålla sin plats. Båda partierna har länge haft krisstämpel på sig. De har satt sitt hopp till sin erkända förmåga att mobilisera sympatisörer i valspurter. De tycks nu ha fått kvitto på att förmågan finns kvar.

– Ett positivt valresultat kommer att vara en vitamininjektion inför riksdagsvalet, sade Lööf.

Båda partiernas framtoning har varit mer EU-skeptisk än 2009. KD:s toppkandidat, före detta tv-journalisten Lars Adaktusson, har främst talat om stora frågor som freden, klimatet, ekonomin, kampen mot brottslighet och för mänskliga rättigheter.

Nästan alla partiledare höll tal utanför varuhuset Åhléns i Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uppmanade att rösta för ett öppet Europa, för fri rörlighet och ordning och reda i ekonomin.

Moderaterna har, efter Folkpartiet, haft det mest positiva EU-budskapet. Båda ligger under 2009 års resultat i mätningarna.

Reinfeldt är stolt över att ha haft ett så positivt EU-budskap och ser ingen risk för att ett klent valresultat påverkar humöret inför riksdagsvalet.

– Snarare har jag känt att mycket av vår mobilisering har fungerat mycket väl. Det är gott humör inom partiet och mycket är nu på plats och på gång för att göra ett bra valresultat i september, sade han.

Det största partiet Socialdemokraterna står och stampar strax över det förra valresultat. S-ledaren Stefan Löfven uppmanade väljarna att rösta utifrån värderingar, upprepade profilfrågan om lika arbetsvillkor för alla som jobbar i Sverige.

Partiet kommer att ringa upp 100 000 väljare i dag i en sista ansträngning att vinna röster, skriver Expressen. En telefontjänst ringer upp väljarna som får höra ett inspelat meddelande med ett erbjudande om att vara med på ett telefonmöte. Mötet, som börjar klockan 11, leds av partiledaren Stefan Löfven och valgeneral Jan Larsson.

Metoden är hämtad från amerikanske presidenten Barack Obamas kampanj. Tjänsten är köpt från ett företag i USA.

Dystraste valvakan riskerar Piratpartiet få som ser ut att få lämna EU-parlamentet.

Fakta: Senaste Novusmätningen

Socialdemokraterna 25,1 procent (24,4 procent i EU-valet 2009)

Moderaterna 15,0 (18,8)

Miljöpartiet 15,5 (11,0)

Folkpartiet 11,1 (13,6)

Sverigedemokraterna 6,3 (3,3)

Vänsterpartiet 7,1 (5,7)

Centerpartiet 5,0 (5,5)

Kristdemokraterna 6,1 (4,7)

Feministiskt initiativ 5,4 (2,2)

Piratpartiet 2,8 (7,1)

Junilistan 0,2 (3,6)

Totalt har Novus genomfört 3 044 intervjuer under perioden 16-22 maj och 1 925 personer har angett en partisympati.

Källa: Novus/Ekot (TT)